Barns händer som håller i fioler.

Elever från Järva håller konsert i Berwaldhallen!

Artikel/Nyheter

I Askebyskolan övar en grupp elever från orkesterskolan El Sistema Stockholm för fullt inför den stora konserten i Berwaldhallen på söndag.
– Jag är inte nervös alls, det är inte första gången jag ska spela inför en massa människor, säger Aljan Halilovic, 11 år.

Orkesterskolan El Sistema, som är en del av Kulturskolan, har funnits i Stockholm sedan 2016 och i Järva sedan 2020. Av orkesterskolans 1600 instrumentalister i Stockholm idag kommer 500 från Järva.

– Och ändå startade vi senare här, än i Rågsved, Farsta och Skärholmen, säger Andreas Rosén, som är enhetschef för orkesterskolan.

I Järva samarbetar El Sistema med skolor i Rinkeby, Husby och Kista, och med förskolor i Tensta. Den här eftermiddagen är det årskurs 4 som övar tillsammans med fiollärare och dirigent inför den stora konserten i Berwaldhallen. Instrumenten som de spelar på idag är stråkinstrument; fiol, viola, cello och kontrabas.

Totalt är det över 200 elever som ska spela på söndag

– Det kommer bli en väldigt fin konsert, eleverna får spela tillsammans och deras familjer kommer och lyssnar. Det har de ju inte gjort förut, säger Sara Munters, fiollärare på Askebyskolan.

Totalt är det över 200 elever som ska spela på söndag, det är både elever från årskurs 4, men även äldre elever kommer delta.

– De som spelar idag har tidigare varit med och spelat tillsammans på några konserter för förskolebarn, så de är inte så nervösa. Man kan säga att de gjort det här förut, säger Sara Munters.

Nali Haidar och Artin Fesharaki, sitter bredvid varandra i raden längst bak i klassrummet. De är båda 10 år och spelar kontrabas.
– Det ska bara bli kul, intygar båda killarna.

Jag älskar att spela cello

Tillsammans med dirigenten spelar eleverna idag tre olika stycken; Folklig vals, Allegro ur Drottningholmsmusiken och ett modernt stycke som heter Aftershock. Det märks på dem att de övat länge på det här.

– Jag älskar att spela cello, det har jag gjort länge och jag är inte alls nervös inför söndag, utan jag längtar mest, säger Yerna Ibrahim Taha Alsulimani, 12 år.

– Jag är mest glad och tycker det är kul, vi har övat länge inför det här, säger Elisa Jarquin Sanchez, 12 år.

Konserten hålls nu på söndag 22 maj 15.00 i Berwaldhallen, över 800 biljetter har sålts. Både familjer och vänner, men även utomstående, kan komma och lyssna när eleverna ska spela.

Narmin Rustam
Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: El Sistema är en musikskola som grundades år 1975 i Venezuela av dirigenten José Antonio Abreu. Han ville ge barn och ungdomar från fattiga förhållanden en chans att uttrycka sig musikaliskt. El Sistema kom till Sverige, till Hammarkullen i Göteborg, 2012 och har sedan dess haft ett samarbete med skolor runt om i Sverige.
Elever i förskoleklass upp till mellanstadiet får lära sig spela olika orkesterinstrument och så småningom spela i symfoniorkester.

Print Friendly, PDF & Email