Järva har många hjältar som aldrig hörs eller märks. En av dem är Elena Osokina från Akalla. Hon är finalist i volontärbyråns tävling Årets Volontär. Kommittén meddelar att av 154 bra kandidater är Elena en av de tio som har blivit utvalda till final.

Så här lyder Rinkeby Runs nominering av Elena:

Elena är den pålitligaste person jag har mött.

På fem år har hon missat färre än fem träningspass (och då alltid berättat på förhand). Hon är också kassör i föreningen och när det behövs en ledare till något pass, eller till söndagspromenaderna med Hej Främling, då vet jag att Elena ställer upp.

Dessutom är Elena en inspirerande person för folk i området. Hon kom till Sverige med arbetstillstånd som städerska. Jobbade fulltid men efter läxläsning och middag har hon alltid pluggat ekonomi tills det var dags att lägga sig. För något år sen tog hon körkort, fick medborgarskap, blev arbetsledare och jobbar nu som ekonom.

Kanske borde nomineringen ha inkluderat att Elena kom till Sverige som ensamstående mamma och att allt det där pluggandet började först efter att hon lagat middag på kvällarna. En och annan kanske kan känna igen sig i Elenas situation då, med stress och brist på pengar som ständiga följeslagare. Under de åren gick hon mellan 20 och 25 km om dagen i jobbet som städerska och mellan olika städuppdrag. Därför räckte det att springa backe och intervaller på söndagar. Med den träningen kunde hon vinna Tensta Rinkeby Grass Run tre år i rad.

Inget av allt det här fantastiska som Elena har lyckats med har varit enkelt. Hon är ingen supertalang som flyter genom livet och hon har inte haft kontakter som har kunnat dra i trådar år henne. Istället visar Elena att flit och ihärdighet är mer värt än allt det där. Det är de kvaliteterna som gör henne till finalist i Årets Volontär.

Finalen fortsätter nu via konversation med kommittén ska välja en vinnare. Vem det blir berättas i TV4, söndag den 5 december.


Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email