avspärrningsband med texten "polis""

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer de två unga männen som av tingsrätten dömdes för medhjälp till ett mord den 31 maj 2021, för att i stället ha begått mordet tillsammans som gärningspersoner. Hovrätten skärper också straffet för den ena mannen som får samma straff som den andra.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att den man som döms för det andra mordet, den 30 augusti 2021, hade koppling till ett kriminellt nätverk. Hovrätten anser det också bevisat att den man som skadades svårt vid försöket till mord samma dag hade koppling till ett annat kriminellt nätverk.

– När det gäller mordet den 31 maj 2021 har hovrätten kommit fram till att de två männen, som båda var 20 år gamla vid tillfället, ska dömas för att tillsammans ha utfört mordet och inte bara hjälpt till med hantering av kläder och vapen. Det rör sig om en ren avrättning och skulle gärningspersonerna ha varit 21 år vid brottet hade straffet blivit livstids fängelse, säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos, referent i målet.

Annons:

De båda dömda var endast 20 år gamla när brotten begicks

När det gäller mordet och mordförsöket den 30 augusti 2021 anser hovrätten att utredningen visar att brotten har koppling till en skjutning i Tensta tidigare samma kväll. Hovrätten kommer också fram till att både den dömda skytten och den skadade mannen hade koppling till kriminella nätverk.

De båda dömda var endast 20 år gamla när brotten begicks vilket innebar att det längsta straff som kunde komma i fråga för dem var fängelse i 14 år (straffen har därefter skärpts när det gäller personer som fyllt 18 år). Dessutom hade de suttit häktade med restriktioner (isolering) under lång tid vilket gjorde att straffet förkortades med två månader för båda. Den man som dömdes för delaktighet i båda morden samt för mordförsök och grovt vapenbrott dömdes i tingsrätten till fängelse i 13 år och 10 månader (motsvarande livstids fängelse för en person som fyllt 21) och den man som endast dömdes för medhjälp till det första mordet dömdes till fängelse i 10 år och 4 månader (motsvarande 14 års fängelse för en person som fyllt 21 år). Anhöriga till de två mördade personerna fick skadestånd.

Både åklagaren och de två 20-åringarna överklagade tingsrättens dom.

Källa: Svea hovrätt

Print Friendly, PDF & Email
Annons: