I våras kunde Nyhetsbyrån Järva rapportera om att djuren på Spånga by 4H-gård i Tensta utsattes för en giftattack som ledde till att fyra får avled. Kort därpå inträffade ännu en attack och därefter förflyttades alla djuren till Akalla 4H och verksamheten stängdes ned tillfälligt. Nu blir flytten permanent.

Natten till den 4 april tog en okänd gärningsman sig in till hagarna på Spånga by 4H-gård och hällde något giftigt i djurens dricksvatten. Detta ledde till att fyra får avled. Natten till den 8 april hände det igen, men då var personalen på gården förberedda och inget djur kom till skada. Båda händelserna polisanmäldes och polisen i Järva beskrev dem som djurplågeri på deras Facebook-sida.

Attackerna mot djuren ledde till att alla djur på Spånga by 4H-gård förflyttades tillfälligt till Akalla 4H-gård, och verksamheten ställdes in fram till sommaren när Spånga by öppnade upp portarna igen och djuren fick komma tillbaka.

Annons:

Det var flera skjutningar precis i närheten av gården

Nu flyttar djuren tillbaka till Akalla 4H-gård eftersom varken djurens eller personalens säkerhet kan garanteras, vilket Mitt i var först med att rapportera om.

– Det var flera skjutningar precis i närheten av gården. Det hela sammantaget gjorde att det helt enkelt inte kändes tryggt att ha djuren eller personalen på platsen längre. Det var många av verksamheterna i närheten som ställde om på olika sätt, hela området blev berört, säger Kaisa Karlsson, verksamhets​chef på Stockholms läns 4H, till Mitt i.

I ett pressmeddelande meddelar hon och styrelsen för Stockholms läns 4H att de dock hoppas kunna erbjuda alla medlemmar och besökare samma utbud i Akalla som på 4H-gården i Tensta.

De meddelar också att de kommer att göra en satsning för att komplettera 4H-gårdsverksamheterna. Det ska tas i form genom en så kallad Pop-up 4H, ett koncept som går ut på att 4H-gårdspersonal och djur kommer ut till en plats inom Stockholms län och arrangerar lovverksamheter.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email