Ett tiotal bilar och säkert dubbelt så många spelare befann sig i Järva Discgolfpark när Nyhetsbyrån Järva gjorde ett spontanbesök. Med långhelg, fyra minusgrader och lättare snöfall kunde man annars föreställa sig att möta en och annan pulka- eller skidåkare kring de vitbeklädda kullarna.

– Vi hade glömt att det är helg idag så det är mycket folk, säger discgolfparkens grundare Mats Löf som fått rycka in vid kassan i butiken nedanför Granholmstoppen.

Banan har öppet onsdag till söndag vintertid, vilket kanske inte alla känner till. Den är något anpassad efter årstiden, men på det stora hela fungerar den lika året runt. Att det varit lite osäkert kring banans fortsatta verksamhet i och med utbyggnaden av den nya begravningsplatsen märks inte.

Mats Löf.
Granholmstoppen.

– För tre år sedan visste vi inte om vi skulle kunna fortsätta, men tack vare stort engagemang kring banan är vi kvar. Att vi är både ett företag och har en ideell klubb har hjälpt. Just nu är det dessutom mycket som ska göras i fastigheten som jag blivit delägare i, säger Mats.

Han berättar att de renoverar restaurangen som förhoppningsvis kommer att kunna öppna i april. Där ska de till exempel servera mat, öl och vin.

Märks det att det är vinter på vilka som spelar?

– Det blir mer och mer professionella spelare med egen utrustning. På sommaren är det kanske fler förstagångsspelare och familjer.

Vid parkeringen utanför butiksbyggnaden står ett gäng och värmer upp inför en discgolfrunda. De har egna ryggsäckar med discar i olika färger med sig.

Kristoffer Engström Åslund, Elias Odelstad, Pontus Åslund, Axel Andersson och Nina Engström Åslund från Uppsala är redo att ta sig an vinterbanan på Järva Discgolfpark.

– Vi har åkt från Uppsala för att spela här, säger Nina Engström Åslund glatt.

Kompisgänget som idag består av fem personer är vana spelare och någon är ute varje helg. Precis som idag åker de ibland till Järva eftersom det är en bra och trevlig bana.

Hur är det att spela discgolf på vintern?

– Det är alltid trevligt att spela, men det är en lite annan grej. Det gäller att ha koll på varandras kast och discarna kan glida undan i snön, förklarar Nina och får medhåll.

Nina Engström Åslund kastar iväg en orange disc. Ser ni den?

Blir det annan utrustning på grund av kylan?

– Vi har med olika discar, men det är klart att man kanske inte väljer den vita discen i snön. Det gäller att välja rätt disc för väder- och vindförhållande, säger hon.

– Den största fienden på banan är träden, inflikar Axel Andersson efter att någon träffat en gren.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email