Just nu besöker utställningen Dinosaurier och jättestora småkryp Kistamässan. I utställningen samsas uppförstorade modeller av kryp och verklighetstrogna (?) dinosauriekopior ifrån främst Jura och Krita-perioderna om utrymmet. Det finns även pussel, skelettmodeller och andra sätt att interagera med utställningen på.
När Nyhetsbyrån Järva tittar in i Kistamässans Hall 2 är det lugn stämning. Här och där hörs skratt och ljud från de föräldrar med barn i framför allt förskole- och lägre skolåldern som finns på plats. I första halvan av hallen finns förstoringarna av insekter och andra småkryp tillsammans med faktatavlor.
En plastig, men mjuk, modell av vad som liknar en stor skorpion är försedd med sadel och går att klättra upp på. Dessvärre fungerar inte pedalerna, som ska göra så att den rör på sig, och det saknas info om dess art.
På de småkryp där det finns skyltar framgår dock mycket intressanta fakta om exempelvis humlor (38 av cirka 250 arter finns i Sverige), vandringsgräshoppor (som trots sina enorma svärmar aldrig krockar) och stickmyggor (som dödar omkring 700 000 människor per år – världens farligaste djur!).
På andra sidan av den vägg som avdelar hallen finns den mer spektakulära dinosaurieutställningen. Stora gestaltningar av diverse material och som kan röra på sig (antingen själva eller med hjälp av pedaler), har byggts upp och placerats bakom särskilda avspärrningar. Runtomkring och på väggarna finns faktatavlor samt samlingar med olika inramade insekter. Dinosaurierna är imponerande kreationer, flera av de utdöda djuren finns i naturlig storlek. Bland annat den omkring 9,5 meter långa Sarchosocus, eller superkrokodil som den också kallas. På skylten får man veta att den i huvudsak åt fisk och att den förmodligen levde i vad som nu är nordvästra Afrika.
Motsvarande modeller och fakta finns även för bland annat Pteranodon, Velociraptor och Deinonychus från den geologiska era som kallas mesozoikum (252-66 miljoner år sedan).
På det stora hela är ”Dinosaurier och jättestora småkryp” en besöksvärd utställning, kanske mest lämpad för vetgiriga barn samt nyfikna vuxna. Priset från 13 år och uppåt landar på något saftiga 170 SEK per person och för barn från 3–12 år på 90 SEK per person.
Även om själva utställningen känns proffsig och unik – det är faktiskt första gången jag sett rörliga dinosauriemodeller i naturlig storlek – finns vissa missar. Exempelvis fattas information om somliga modeller och på en skylt fanns text enbart på norskt bokmål. Den avskiljande väggen i svarta tyger mitt i rummet hade dessutom gärna fått sträcka sig hela vägen upp till taket, vilket hade gynnat upplevelsen och förutsättningarna för att belysa respektive djurmodell ytterligare. Dessa relativt enkla teknikaliteter är något som en så etablerad värd som Kistamässan borde ha kunnat förse utställaren med.
På plussidan finns de modeller av mindre dinosaurier och jättestora småkryp som går att provsitta och andra interaktiva aktiviteter, så som fossilutgrävning och olika pussel. För dinosauriefantasten fanns definitivt mycket att hämta, också i form av en pop up-shop i anslutning till ingången. Att hela utställningen kan besökas på drygt en timme känns alldeles lagom.
Sammantaget erbjuder dessa två utställningar ett annorlunda och intresseväckande alternativ till andra sommaraktiviteter som jag säkerligen hade uppskattat som barn. Med tanke på inflationstider hade det varit roligt om fler Järvabor fått möjligheten att uppleva utställningarna till ett rimligare pris. Vi får helt enkelt hoppas på fler otippade utställarbesök framöver. Som kunskapsinhämtande koncept känns det helt rätt i tiden.
Utställningarna har öppet fram till den 25 augusti mellan klockan 10-17. Klicka här för mer info.
David Johansson
Bakom ”Dinosaurier och jättestora småkryp” ligger det västkustbaserade Megalodon Creations, ett svenskt företag som skapar ”högkvalitativa, kundanpassade och storskaliga utställningar” i samarbete med vetenskapsmän, ingenjörer och konstnärer. Enligt uppgift ska utställningarna ha tagit 2,5 år att bygga upp och för transporten till Kista från Göteborg krävdes hela fem trailers. Omkostnaderna är omkring 10 miljoner kronor.