För nionde året i rad visar Järva Filmfestival utebio.
– Här kan barn som inte åker utanför stan få bra sommarminnen, säger Ahmed Abdirahman, som ligger bakom filmfestivalen.

Hela nästa vecka pågår Järva Filmfestival med utebio på gräsfältet mellan Spånga IP och Enbackaskolan. Varje dag visas två barnfilmer, och sedan en film som mer riktar sig till vuxna. Flera av de senare visas i samarbete med renommerade filmfestivaler: CinemAfrica, Franska Filmfestivalen och Tempo Dokumentärfestival.

I huvudsak riktar sig festivalen ändå mest till barnen.

– Det här är en annorlunda filmfestival, för det är barnens filmfestival. Barnen är det viktigaste här, säger Ahmed Abdirahman, grundare av både Järva Filmfestival och stiftelsen The Global Village, som är organisationen bakom filmfestivalen.

För barnen finns det ännu fler aktiviteter än film under festivalen. Det kommer finnas hoppborgar, ansiktsmålningar, och fotboll. Nytt för i år är att det kommer foodtrucks till festivalen, för dem som inte har med sig picknickmat.

– Och om vädret blir fint tar vi med teleskop för att se på månen och andra himlakroppar, säger Ahmed Abdirahman.

Andra inslag vänder sig mer till vuxna.

– Personer från olika partier är inbjudna för att berätta lite om sin politik innan filmen. Det är en möjlighet att öka valdeltagandet. Det var faktiskt ur filmfestivalen som Järvaveckan växte fram, säger Ahmed Abdirahman.

På plats finns också demokratiambassadörer, som informerar om hur man praktiskt går till väga för att rösta.

Vad ska man tänka på om man kommer för första gången som barnfamilj till festivalen?

Ta alltid med extra kläder! Det har sällan regnat men det är bra att vara säker. Ta med en filt att sitta på, någonting att äta och att dela med sig av. Barnen springer mellan familjerna och det är en chans att bygga relationer, säger Ahmed Abdirahman.

Maria Bodin

Tips:

  • Imorgon söndag tjuvstartar filmfestivalen med att visa damfotbollens finalmatch i EM. Programmet startar kl. 17.
  • Festivalen avslutas på söndagen den 7 augusti med den första långfilmen på somali, den hyllade dramafilmen ”Dödgrävarens hustru”.

Läs hela programmet här.

Bilderna är från Järva Filmfestival 2021. Fotograf: Hamid Ershad Sarabi. 

Print Friendly, PDF & Email