– Det är vår andra dag, säger Mohamadreza Hoseini, 18, så vi har inte lärt oss så mycket än.

Mohamadreza tillhör tredje gruppen sommarjobbare som under tre veckors tid odlar bönor, broccoli, squash, pumpor, basilika och andra grödor i Hjulsta.

Under hela sommaren har drygt 30 ungdomar fått sommarjobb under Damir Radovic ledning.

Annons:

Verksamheten ”Det gror i betongen” är en del av Folkrörelsen De gulliga. De hyr en del av jorden, som angränsar till Lunda industriområde och bygget av Förbifarten.

– Ja, det är sådant oväsen här ibland, säger Damir Radovic, att det kan vara svårt att genomföra de teoretiska lektionerna.

Elva sommarjobbare är med i sista gruppen, nio killar och två tjejer. De flesta är på lunch när Nyhetsbyrån Järva kommer förbi, men Yayha Bin Nauman Mian, 18, och Mohamadreza Hoseini är på plats, de hade lunchlåda med sig.

Mohamadreza visar biodlingen, som också är en del av verksamheten. I vanliga fall studerar han på gymnasiet i Järfälla och han har ingen tidigare erfarenhet av jordbruk. Men nu visar han hur squashen växer och gurkorna.

– Där växer broccoli, säger han och pekar ut över ett av de odlade fälten. Broccolin är klar att skörda och vi ska sälja broccoli och basilika uppe i Hjulsta centrum senare i eftermiddag.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: