Ingen ska behöva utsättas för rasism! Ingen ska känna sig tvungen att behöva förbereda sina barn på att de kanske kommer stöta på rasism i samhället.

I sitt tacktal som Timbuktu (Jason Diakité) höll i riksdagen säger han att kampen mot rasism är en gammal sång, men nödvändig. Vi kan aldrig ge vika och aldrig sluta stå upp för människors lika värde oavsett hudfärg, kön, religion eller vem man älskar.

Inte blunda och aldrig tyst se på

Vi måste fortsätta markera så fort vi hör kommentarer som kränker. Inte blunda och aldrig tyst se på. Man brukar säga att tystnaden är mobbarens främsta maktmedel. Alla de som ser, men inget gör. För det är när vi höjer våra röster som förändring sker.

I USA har nya lagar tillkommit som ska förhindra övervåld från polisen så att ingen, någonsin mer, behöver kippa efter luft med ett knä mot sin nacke, vädjande ”I can’t breath”.

Vi måste dra ut alla fördomar i ljuset så att de aldrig kan få fäste. Döm personen utifrån dess handlingar och inte utifrån vilket område den bor i eller nyansen på personens hud.

Helena Möteus
årskurs 8, Enbacksskolan.
SO-verkstan i samarbete med Nyhetsbyrån Järva

 

Print Friendly, PDF & Email