Skolklass i Järvaskolan.

Under läsåret 21-22 har Järvaskolans åttor fått ta del av Projekt Mouth Club, ett antal workshops, där de fått lära sig om retorik, kommunikation och ledarskap. Under den sista föreläsningen om ledarskap, var Nyhetsbyrån Järva med, och fick en pratstund med några elever och deras lärare.

Projektet består av tre workshops i retorik, två i kommunikation och en med fokus på ledarskap. När föreläsningarna är, ska skolan starta en grupp, en ”Mouth Club”, som ska fördjupa sig och sedan få  möta andra skolors Mouth club i debatter.

Det har varit föreläsningar, men också praktiska övningar. Mellan föreläsningstillfällena har eleverna fått arbeta vidare med sina nya kunskaper på olika sätt i klassrummet, bland annat genom att hålla presentationer för varandra.

De nya kunskaperna kommer väl till pass när ska de snart söka PRAO-platser som tillhandahålls av ett trettiotal företag. Det kommer att gå till som en riktig rekrytering, där de får svara på annonser med personligt brev och CV.

Aya Abdulkalik tyckte det hade varit jätteintressant och roligt.
– Jag har lärt mig att det inte bara är orden jag säger som har betydelse, utan att det är lika viktigt hur kroppsspråket uppfattas, hur jag står och att jag inger förtroende och känns pålitlig. Vi har pratat om vilken kroppsdel som är mest ärlig, det är fötterna, och det förvånade mig, säger en av eleverna Aya Abdulkalik.
 Nu är hon inte alls lika stressad när hon ska prata inför en grupp.
 – Jag vet att jag har verktyg för att hålla mig lugn, och jag har alltid en plan B, ifall jag skulle tappa bort mig eller glömma att säga något. Det ska bli roligt att skriva praoansökningar, jag vill helst av allt jobba med mat.

Kacper Szymczak var också nöjd med det han lärt sig.
– Jag har lärt mig att det är skillnad på att prata inför en stor och en liten grupp. Om det är färre som lyssnar, så är det kanske en person som har helt motsatt åsikt. Är det en större grupp kan det kännas som att fler inte håller med en, och det kan vara jobbigt.
 – Man måste ha tålamod med åhörarna, kanske prata enkelt så att alla förstår och blir intresserade av det man säger. Jag har lärt mig mycket, och är mindre nervös nu än förut när jag ska hålla presentation, sade Kacper.

 Sara Kamal tyckte att det är viktigt att kunna kommunicera på ett bra sätt inom alla yrken.
– Det är alltid bra att kunna få fram sin åsikt till exempel. Förut var jag alltid nervös och stressad när jag skulle prata inför klassen, men det har blivit mycket bättre nu.

Ibrahim Fatah höll med henne:
 – Något om jag aldrig tänkt på förut, är hur viktigt det är att kunna argumentera på ett bra sätt. Att kunna använda metaforer och andra stilknep och att använda sitt kroppsspråk. Det är bra kunskaper, som jag kan använda i skolan eller var som helst. Har också lärt mig att den man argumenterar med kan ge en själv nya insikter.

Ruaa Ali är svensklärare på Järvaskolan och arbetar med årskurs 8.
– Det är roligt att se hur de nya kunskaperna har gett eleverna en bra grund, nu är första steget att de ska få använda kunskapen praktiskt, när det söker PRAO-plats. Det kommer att bli gruppintervjuer, där de får presentera sig själva och motivera varför de sökt just den platsen.

Mohamed Musa är utbildningsansvarig på  Föreningen Hangool Foundation och leder Projektet Mouth Club.
– Vi är så tacksamma att vi fick till det här samarbetet med Järvaskolan. Det har varit fantastiskt att se eleverna blomma ut, då de förstår vilken kapacitet de besitter. Att deras liv med flera olika kulturer, kanske flera språk, är en tillgång när det kommer till att kommunicera med olika människor, sade han.

Han berättade att projektets paroll är “Att byta ut våld mot ord”, och att det är en viktig del av deras arbete, att lära ungdomarna att det går att ha olika åsikter och ändå prata med varandra. Det här är kunskap som eleverna kan ha användning för i alla olika sammanhang i framtiden.
– Det här är vårt andra läsår av tre i projektet, det är roligt att kunna redovisa tillbaka till Allmänna Arvsfonden som finansierar det, att det ger så goda resultat, sade Mohamed.

Dagens föreläsare, Mostafa Mohamud, avslutade lektionen med att påminna eleverna om att de i första hand leder sig själva.
– Kom ihåg att det handlar om att ta ansvar för dig själv och vad du gör, och att det viktigaste när du är ute på PRAO är att komma i tid!

Annika Skarf

Om du vill veta mer, maila direkt till Mohamed.

 
Print Friendly, PDF & Email
Annons: