Vid förra årets Järvavecka deltog 30 000 personer, 187 organisationer och företag, samt ungefär 40 lokala föreningar. Nu är det snart dags igen. Årets evenemang pågår i fem dagar, från den 12 till 16 juni, på Spånga IP.

– Vi hoppas att fler boende ska se Järvaveckan som ett evenemang där man kan göra sin röst hörd och kunna påverka politiskt, sade Ola Nilsson från Global Village som ledde mötet i Rinkeby Folkets Hus.

Det var tredje mötet inför Järvaveckan och fyra lokala föreningar fanns representerade på plats. 

Annons:

– Under Järvaveckan ska man hitta möten mellan föreningar och människor, där ska flera företag rekrytera arbetskraft och där ska skolor och högskolor kunna informera.

De ansåg att arrangörerna var ute för sent. I år igen.

 Det är knappt två månader kvar till veckan drar igång. Ola Nilsson konstaterade att det är ”tajt med tid”.
– Vad var bra förra året? Vad kan bli bättre?

De närvarande representanterna tyckte att civilsamhället borde lyftas mer. Flera ansåg dessutom att arrangörerna var ute för sent. I år igen. Det var också anledningen, menade de, till att intresset från civilsamhället i Järva var begränsat. Dessutom fanns en kritik mot att Sverigedemokraterna bjuds in.

– Vi tycker att Järvaveckan legitimerar SD.

Argument som ”SD är inte inbjudna till Nobelfesten, varför måste vi bjuda in dem till Järva?” framfördes. Andra menade att om inte föreningarna i Järva närvarar under veckan, då lämnas fältet fritt åt SD och deras vänner.

Ahmed Abdirahman, grundaren av Järvaveckan, ansåg att det var omöjligt att utesluta SD.

– Om vi inte hade bjudit in SD, så hade det skadat vår demokrati. Vi har övervägt den här frågan mycket noga. Vi måste visa motstånd och inte lägga oss ned och bli sparkade på. Utan vi måste resa oss upp för att höras och ta vår rätt.

Inom kort kommer fler möten att anordnas i Järva för att diskutera Järvaveckans innehåll.

Läs mer här om Järvaveckan.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: