Bildkollage av höjda knytnävar och ingången till Framtidens Hus i Rinkeby.

Imorgon söndag avslutas Framtidens Hus demokrativeckor i Rinkebylokalen. Under den så kallade Demokratisöndagen hålls två träffar för att fira att Sverige varit en demokrati i 100 år.

Framtidens Hus har under två veckor haft demokrativeckor för att uppmärksamma att Sverige varit en demokrati i 100 år, i och med att det första valet där kvinnor fick rösträtt genomfördes 1921.

– Vi på Framtiden Hus arbetar ju med studier, arbete och fritid, och inom fritid är ju en viktig del att lära sig om hur man kan göra sin röst hörd, hur man kan bli en mer delaktig samhällsmedborgare och hur man helt enkelt kan vara med och påverka. Att ungdomar får kunskap och verktyg att göra detta tycker vi på Framtidens Hus är jätteviktigt och vill bidra till, säger Ellen Samuelsson, ungdomshandledare på Framtidens Hus.

Annons:

Det är ett sätt att låta ungdomar påverka platsen de bor på

Mellan den 6-19 december har Framtidens Hus i Husby anordnat extra många demokratiaktiveter. Imorgon går finalen av stapeln på Framtidens Hus i Rinkeby, som sedan i tisdags står öppen för allmänheten.

– Vi har haft flera aktiviteter under demokrativeckorna – idag och tidigare i veckan i Husby hade vi exempelvis en inflytandedialog som kretsade kring vad ungdomarna vill göra på Framtiden Hus under nästa år.

– Sedan har ungdomar även fått vara med och ta fram offentlig konst som ska visas upp i Kista i vår. Detta gjordes tillsammans med Kulturförvaltningen för stadsutvecklingen och med Unga berättar som är en verksamhet inom Kulturskolan. Under förra veckan fick sex ungdomar skapa illustrationer på Framtidens Hus som ska bli ljuskonst och visas på en projektor i Kista. Det är ett sätt att låta ungdomar påverka platsen de bor på, säger Ellen Samuelsson.

Under morgondagens Demokratisöndag anordnas därför två träffar för att markera demokrativeckornas avslut. Mellan klockan 13.30-15.00 anordnas fika för tjejer där man får utrymme att diskutera hur man som tjej kan ta mer plats i demokratin och göra sin röst hörd. Kafferep och kaffekalas var trots allt ett sätt att mötas under kampen för kvinnors rösträtt. Då kunde unga kvinnor prata både vardagsliv och politik utan männens insyn.

Den andra träffen äger rum mellan klockan 16.30-18.00 och är öppen för alla unga som vill diskutera hur man bäst engagerar sig demokratiskt, hur man kan bidra under valåret 2022, och hur man kan påverka sin bostadsort eller sin skola. Det kommer också att presenteras jobbmöjligheter för den som är intresserad av demokratifrågor.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email