Regeringens utredare föreslår idag att sex myndigheter ska omfattas av den kommande angiverilagen. Anställda inom vård, skola, socialtjänst och bibliotek undantas från anmälningsplikten.

I utredningen ”Stärkt återvändandeverksamhet” står bland annat att anställda inom Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Kriminalvården, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska bli skyldiga att rapportera personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd till polisen.

Protesterna mot förslaget har varit omfattande och även Liberalerna har, trots att de ingår i Tidösamarbetet, varit kritiska till lagen i det utförande den först presenterades.

Annons:
Annons:

Att barn till papperslösa ska ha rätt till skola är något vi har stridit för

– Det här är en fråga som har oroat oss i Liberalerna länge, så jag är väldigt glad att de här grupperna undantas. Att barn till papperslösa ska ha rätt till skola är något vi har stridit för. Samtidigt är det ju inte bra att vi har människor i Sverige som utnyttjas av arbetsgivare och kriminella, därför är det positivt att de statliga myndigheterna kommer få utökade möjligheter, säger Åsa Nilsson Söderström (L), ledamot i Järva stadsdelsnämnd.

Du menar att det är bra att anställda på de här sex myndigheterna kommer bli skyldiga att ange folk? Kommer det inte drabba barn till papperslösa också?

– Ja, det kan ju hända att man blir utvisad såklart, men samtidigt måste man ha något slags system. Har man inte rätt att vara här så ska man ju inte vara det, säger Åsa Nilsson Söderström.

På Rinkeby bibliotek tas nyheten om utredningen emot med dubbla känslor.

Anledningen till att de gör undantagen beror på att folk har gått ihop och protesterat

– Å ena sidan är det pepp eftersom vi inte ska behöva ange folk, å andra sidan är det dåligt att förslaget över huvud taget går igenom. Men anledningen till att de gör de här undantagen beror bara på att folk på arbetsplatserna har gått ihop och protesterat. Vi har sagt att vi inte tänker ange folk oavsett, säger bibliotekarien Basar Gerecci.

Anledningen till att undantag görs för vissa yrkesgrupper är enligt utredaren Anita Linder att det skulle kunna skada förtroendet för sjukvården och socialtjänsten om de skulle tvingas ange personer de möter. Och rapporteringsplikt för skolpersonal skulle kunna leda till att Sverige bryter mot barnkonventionen.

I nuläget föreslås inga sanktioner för anställda som vägrar rapportera papperslösa, men Anita Linder säger till SVT att det kan ses som tjänstefel att inte lämna ut uppgifter.

Anna Nygård