sStatsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

Statsminister Magdalena Andersson inledde dagens pressträff.
– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen.
Från och med den 9 februari slopas restriktionerna i landet.

– Även om pandemin inte över, så är den på väg in i en ny fas. Kunskapsläget om omikronvarianten har förbättrats och den visar på mildare sjukdom, sade statsministern.

Antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningarna har varit stabilt sedan årsskiftet, trots att smittspridningen varit mycket hög.

Det andra skälet, som angavs, är att vaccinationstakten varit väldigt hög de senaste veckorna. Antalet personer som tagit dos 3 har ökat, och fortsätter att öka.

 – Den här veckan beräknar man att varannan vuxen svensk har tagit sin tredje dos, samtidigt som antalet som genomgått en virusinfektion ökat. Det bidrar också till att fler har skydd mot sjukdomen.

Särskilda rekommendationer för ovaccinerade kommer att ligga kvar

– Det gör att vi kan öppna upp samhället, inte minst för alla vaccinerade, från den 9 februari. Dessutom uppmanas alla arbetsgivare att anställda som arbetar hemma successivt ska återgå till arbetsplatsen.

Däremot ska man även i fortsättningen stanna hemma när man är sjuk.

 – Riskerna är högre för dem som inte är vaccinerade och därför kommer särskilda rekommendationer för ovaccinerade att ligga kvar, sade Magdalena Andersson.

Statsministern varnar också för att nya virusvarianter kan uppstå och läget kan förändras igen. Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer att följa utvecklingen väldigt nära.

– De senaste två åren har varit tuffa för många av oss. Livet har utan tvekan varit mycket fattigare än det brukar vara. Nu kan vi äntligen snart återgå till vardagen, särskilt om man är vaccinerad.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Rekommendationer som finns kvar:
Alla som är över 12 år bör fortsatt vaccinera sig.
Stanna hemma vid sjukdom eller misstänkt covid-19 och undvik nära kontakter med andra.
Ovaccinerade rekommenderas fortsatt att undvika trängsel och stora folksamlingar.
Hälso- och sjukvården och omsorgen behöver fortsätta vidta riskreducerade och förebyggande åtgärder så länge det finns en omfattande smittspridning i samhället.

Källa: Socialdepartementet

Print Friendly, PDF & Email