flagga som gör reklam för vaccination.
Vaccinbussen i Rinkeby centrum.

Idag onsdag släpper alla restriktioner för den som är ovaccinerad. Vi har frågat några boende i Järva vad de vill göra allra först , och vad de har saknat mest. Har de sett några tecken på regionens satsning för att öka vaccinationsviljan, och tror de att den viljan påverkas nu?

 


Fatuma Mohamed, Hjulsta:

  – Jag ska gå till simhallen och basta! Det är det jag har saknat mest, jag är så frusen, och på vintern bastar jag ofta.
– Jag arbetar för regionen som samordnare för hälsoinformatörerna, så jag vet att vi har utökat antalet till 5 personer. Vaccinationsbussen som förut kom till Rinkeby 3 dagar i veckan, kommer nu dit alla dagar, på lite olika tider så att alla ska kunna hitta en tid att gå dit som passar dem.
Jag tror att många kommer att strunta i att ta sin påfyllnadsdos, eller sin första dos. Många uppfattar nog felaktigt att faran är över nu när covid 19 inte längre klassas som samhällsfarlig.


Inga Harnesk, Husby:

 – Det första jag ska göra är att jag imorgon kommer att träffa några flickor från Husbyrådet, de kommer hem till mig och det ska bli så roligt att träffas på riktigt! Jag har saknat vardagliga möten, som att kunna gå ner till ICA och småprata med personalen där, att sitta ute på gården och träffa grannarna spontant. Det har jag längtat efter.

 –  Eftersom jag är äldre, så har jag blivit kallad till vårdcentralen för att få mina sprutor. Jag har sett vaccinbussen brukar stå i Husby några gånger i veckan, men det kan hända att folk struntar mer i att ta vaccin nu när restriktionerna är borta.

 

Mårten Westberg, Rinkeby:

 – Imorgon öppnar vi Spånga Sportcafé på Spånga IP. Spånga Bromsten Bandy och Rinkeby Run hjälps åt att sälja kaffe, mackor och annat till självkostnadspris. Skidåkningen och skridskoåkningen på Spånga IP har saknat en sak som varenda vintersportort har: en kaffestuga. Där brukar frusna vintersportare sitta med en kopp varm choklad eller en kopp kaffe. Äntligen får vi öppna den! Jag har saknat att kunna bjuda på varm dryck.

 – Staden tog till sig att många i förorterna som inte vaccinerade sig av andra skäl än någon sorts antipati mot vaccin. Det som vi utbildade svennar tyckte var hur enkelt som helst kunde vara en tröskel för andra. Beslutet att låta vaccinationer ske i Rinkeby Folkets Hus ser jag som symptomatiskt på den öppenheten. När vaccinationer sker öppet och enkelt mitt i Rinkebys hjärta, då händer det saker.
 – Men ärligt talat, viljan att vaccinera sig borde minska nu när sjukdomen inte är lika dödlig. Risken man undviker den är ju mindre nu. Men Omikron är 17e bokstav i det grekiska alfabetet. Alfa och Delta var dödliga sjukdomar. Nästa version, oavsett den döps till Kappa, Theta eller Lambda, kanske är värre. Då är det väldigt, väldigt bra att många i Järva har vaccinerat sig de senaste månaderna.
 –Jag ser dagens lyfta restriktioner som en seger; något vi åstadkommit tillsammans. En seger väl värd att fira.

 

Anita Karp, Akalla:

 – Jag ska gå och fika med kompisar på café. Vi har träffats en del utomhus under pandemin, men det ska bli mysigt att inte behöva vara lika försiktig längre. Snart kan det nog bli en kryssning till Åland också. Det är faktiskt det jag har saknat mest, att kunna träffa folk inomhus utan att vara så orolig.

 –Jag har sett vaccinbussen på nya platser här i Akalla. Tyvärr kommer nog viljan att minska, särskilt som omikronvarianten uppfattas som så mycket mindre farlig. Många tycker nog att de kan strunta i tredje dosen om de har haft covid 19 nyligen.

 

Nada Yussuf, Husby:

 – Helt ärligt så kommer jag bara att spendera mer tid med tid med familj och vänner, och jag vet att jag kommer att göra mycket med den tiden, då man inte vet säkert vad som kommer att ske i framtiden.
 –Att få gå in på Donken eller Max sent på kvällen!  Man pallar inte att sitta i en bil, även fast jag har den lyxen att jag kan det. Men det var fett jobbigt att allt stängdes tidigt, jag och mina vänner är nattugglor och vi kunde inte göra någonting. Vi jobbar och går i skolan och man vill ju spendera tid och skapa minnen med sina vänner. Det ska jag göra nu.

 – Min syster gick spontant och tog sin andra dos vid vaccinationsbussen i Husby. Det kändes  bra att det finns tillgängligt, att bara gå dit och göra det.

-Fast det  känns lite läskigt att den inte klassas som en samhällsfarlig sjukdom, då det är så många som har dött av den. Ska vi bara gå runt och säga att jag har corona men det är chill? Jag vet inte.. Det känns lite okänsligt att bara gå vidare så snabbt från att den kunde vara dödlig, men inte är det nu Jag tror att vi behöver skapa fler åtgärder och utvärdera de senaste två åren och se vad som gick bra och inte, så att fler människor inte dör i en annan pandemi.

Annika SkarfPrint Friendly, PDF & Email