Aldrig tidigare har det varit så många bekräftade fall av covid-19 i Sverige som nu, och Järvaområdet är inget undantag. Trycket på provtagningen är extremt och järvabor vittnar om flera timmars kötid utomhus i kylan.
Boende i Järva som behöver testa sig har sedan i höstas haft tillgång till en mobil provtagningsbuss som står i Tensta, Rinkeby eller Husby beroende på dag. Men trycket är högt. Vissa dagar har köerna varit långa redan innan bussen finns på plats från klockan nio på morgonen.
Mats Leander från Husby dokumenterade kön vid Norgegatan nu i veckan. Han känner sig tacksam över att han fått tre doser av vaccinet och att han som pensionär inte behöver åka till jobbet.
– Jag är fast besluten att undvika mina medmänniskor den närmsta tiden så som omikron-mutationen härjar i närmiljön. Handla i affärer har vi slutat med. De som inte är digitaliserade får väl förlita sig på eventuella barn eller hemtjänsten. Kön till testbussen gick mer än två kvarter på ömse sidor om bron över Norgegatan, säger Mats Leander.
Det var hemskt att stå där med 39 graders feber och frossa
Från Tensta har det rapporterats om fem timmars kötid och när rinkebybon Ella Ritter insjuknade för ett par veckor sedan fick hon vänta länge i kylan på att testa sig.
– Det var hemskt att stå där med 39 graders feber och frossa. Först var det en timmes kö för att skriva in sig och sedan en timme till för att göra själva testet.
Ella Ritter vill också uppmärksamma arbetsförhållandena för de som arbetar med provtagningen. Hon tycker att det verkade som att det saknades resurser.
– Jag hade inte varit nöjd om det var min arbetsmiljö. Vi hade inga munskydd hemma så jag bad att få ett i bussen, men de hade inte tillräckligt. Jag fick sådan ångest av att stå där covidsmittad och veta hur många i Rinkeby som inte är vaccinerade.
Igår meddelade Folkhälsomyndigheten att personer utan symtom inte ska provta sig
Region Stockholms chefläkare Johan Bratt kommenterar situationen i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva. Han håller med om att situationen är extrem.
”Det är betydligt fler som vill provta sig nu än de som kapaciteten tillåter. Situationen är i stort sett likadan i hela landet där flera regioner tvingats att pausa sin provtagning helt då det inte finns tillräcklig laboratoriekapacitet. I Stockholm har provtagningskapaciteten utökats mycket snabbt de senaste veckorna. Igår meddelade Folkhälsomyndigheten att personer utan symtom inte ska provta sig, en rekommendation för att sjuka ska få bättre tillgång till tester.
Provtagningskapaciteten fortsätter att utökas. Det är förstås inte rimligt med långa köer. Nu arbetar vi hårt för att utöka kapaciteten, framför allt vad gäller hemtest men också drive-in så att trycket på de mobila enheterna kan minska.
Även om det tar lite längre tid än vanligt kan man fortfarande beställa hemtester antingen via appen Alltid öppet eller på telefon, eller beställa tester som någon vän eller anhörig kan hämta eller lämna på apotek. Men vi är väl medvetna om att testerna tar slut snabbt, då trycket på att provta sig är extremt just nu.”