Cheyma Moufid, 26, började sin journalistkarriär som 22-åring på SVT, som en av de första journalisterna i med slöja. Hon fick en minst sagt skakig start på sin karriär.
– Jag höll på med en granskning som skulle släppas i två delar. Redan efter att första delen blev det kaos.

Det var när Cheyma gjorde en granskning om snöröjningen i förorten på SVT, som hon drabbades av en hatstorm. Hatstormen berodde inte så mycket på själva granskningen, eller något i relation till den, utan mer om Cheyma.

Under sin uppväxt var Tjema det korrekta sättet att stava hennes namn, men hon har sedan hon har var barn stavat det som Cheyma, vilket det nu det officiellt är ändrat till. Att hon hade stavat namnet “fel” var det som var problemet.

Annons:

Det var flera tusen delningar på artiklarna som skrevs om mig

– De skrev att jag stavade mitt förnamn annorlunda för att dölja min koppling till min pappa, som tydligen är terrorist, vilket han absolut inte är. Anledningen till att jag stavade mitt förnamn på ett annat sätt var för att det ska vara enklare för folk att uttala, men alternativa medier kopplade det till allt möjligt som inte stämde.

Cheyma mådde extra dåligt över hatstormen eftersom hennes familj drogs in och det spreds lögner om dem också.
– Jag kunde ta det, men det var flera tusen delningar på artiklarna som skrevs om mig, och ett specifikt parti delade det också. Folk kunde skriva vad som helst om mig och min familj.

Trots hatstormen valde hon att sända del två av sin granskning, allt enligt planerna.
– Redaktionen stöttade mig väldigt mycket. De frågade mig om jag ens ville göra det, hur jag ville göra det och så vidare. Jag frågade dem “hur vill ni göra?” för att för mig spelade det ingen roll.

Hatmejlen fortsatte komma konstant, ända tills hon slutade jobba på SVT

Redaktionens stöd är något Cheyma uppskattar väldigt mycket, men hon tog några beslut på egen hand.
– De sade att om jag fick hatmejl så var det viktigt att berätta för ledningen om det. Men jag berättade aldrig, utan jag bara raderade dem från min inkorg. Det var dumt, men jag hade inget konsekvenstänk då.

Den största hatstormen lade sig efter en vecka, men hatmejlen fortsatte komma konstant, ända tills hon slutade jobba på SVT efter 11 månader. Det var specifika personer som fortsatte att mejla och ringa in till redaktionen för att kräva att hon skulle bli avskedad för att hon hade på sig slöja.
– Redaktionen fick mejl om att jag borde sparkas för att de hade ”anställt någon som står för förtryck, att slöjan är en symbol för förtryck” och så vidare.

Jag vågar inte ta någon händelse som involverar islam längre

När Cheyma slutade på SVT tog hon ett uppehåll från journalistiken och arbetade med annat i ett och ett halvt år. Sedan fick hon jobbet på P4, Sveriges Radio, som lokalreporter i Järva. Men denna incident påverkar henne tills idag.
– Jag vågar inte ta någon händelse som involverar islam längre, för då ses inte jag som objektiv. Jag vill heller inte ha på mig en svart sjal, jag har bara på mig beige och bruna, för svarta sjalar kopplas till Isis av någon anledning.

Fädek Jabar
man och kvinna stående vid högt skrivbord.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: