Efter en kritikstorm mot modeföretaget NA-KD tagit fart i veckan, valde Västerorts egna R&B-stjärna Cherrie att avbryta det kommande samarbetet. NA-KD anklagas för bland annat obetald övertidsarbete, minimilöner och en mobbningskultur.

I veckan hamnade den populära modesajten NA-KD i blåsväder efter att ett signifikant antal praktikanter och tidigare anställda på företaget delat vittnesmål på sociala medier om hur de behandlats illa under sin tid där. Flera uppmanar till bojkott och många influencers har valt att ta avstånd från modeföretaget. 

Sveriges R&B-drottning från Västerort Cherrie publicerade under torsdagskvällen en video på sitt Instagram-konto där hon berättar att hon också tänker avstånd från modeföretaget. Cherrie, eller Sherihan Cherrie Abdulle Hersi, skulle inom kort ha släppt en kollektion med NA-KD och förklarar nu att den uteblir.

Annons:

”Idag är den dagen jag egentligen skulle ha berättat för er att min kollektion med NA-KD släpps den 19 december, alltså om typ två veckor, men det blir inte av. Jag har ställt in hela samarbetet för att det har kommit ut berättelser från människor som antingen jobbat eller praktiserat i företaget, om hur dåligt behandlade de har blivit. (…) Jag kan inte stå bakom ett företag som gör något sådant, så det känns bra att avbryta det (samarbetet). (…) Jag tycker att det är värt att göra så här. (…) Jag måste stå för rätt sak.

Inlägget har gillats av över 33 tusen personer och i kommentarsfältet hyllas stjärnan som en förebild för sitt moraliska kompass.

Det var efter att influencern Rodja Pazooki som stormen mot NA-KD tog fart. På Instagram uppmanade hon sina 25 tusen följare att dela sina erfarenheter av modebolaget, och in rasade vittnesmål om en arbetsplats präglad av ohållbar stress, orimliga krav från ledningen, en mobbningskultur, obetald övertidsarbete, minimilöner, sexism och rasism.

Enligt Dagens Nyheter menar NA-KD:s vd Jarno Vanhatapio att de flesta historier som de senaste dagarna delats, är från personer som arbetade i företaget för två till fyra år sedan. 

– Numera är 80 procent av våra praktikanter och 95 procent av våra anställda nöjda eller mycket nöjda med sin praktik och anställning hos oss, enligt de oberoende medarbetarundersökningar som vi gör regelbundet, så sent som i november detta år, säger han till DN.

Redan 2018 kunde nättidningen Breakit avslöja sin granskning av företaget där tio medarbetare vittnade om 60-timmarsveckor och en hård kultur där de känt sig pressade att jobba över gratis.

Eleni Terzitane

 

Print Friendly, PDF & Email