De löpar

Drygt tretusen löpare sprang Kungsholmen Runt idag. Ett tjog av dem är från Järva. De fyra snabbaste var alla debutanter på halvmaran, och allihop kom från Rinkeby Run.

Jonis Serry höll mer än 15 km i timmen (fyra minuter per kilometer) hela vägen och blev 66:e löpare i mål. Tiden 1:22:31 är en fantastisk debut. En differens på bara sex sekunder per kilometer mellan den snabbaste och den långsammaste kilometern förklarar succén.  I landsvägslöpning är det oerhört viktigt att känna sin kropp.

Johanna Granhällen var (i damklassen) trettio placeringar bättre än Jonis, trots att hon inte alls lyckades lika bra med att hålla jämn fart.  Johanna landade på 1:42:32 och hade hela 39 sekunder mellan den snabbaste och den långsammaste kilometern.

Jämnast av alla sprang Mansib Rahman. Där diffade det bara fem sekunder mellan den snabbaste och den långsammaste kilometern. Mansib har väldigt stor talang för landsvägslöpning, men tiden blev 1:37:18.  Den kvart som skiljer mellan Jonis och Mansib förklaras enklast med mängden träning.  Under Ramadan sprang Jonis varje dag medan Mansib vilade.

Fjärde snabbaste Järvalöpare var Noah Örtegren på 1:48:58 och 396:e plats.  Noahs lopp hade en lustig kurva. Han växlade snabba halvmilar med långsamma.  Normalt är att loppet går långsammare och långsammare.  Idealiskt är motsatsen. Noahs extremt ovanliga variant är att springa fort, sen lugnt, sen fort och sen lugnt igen.