Podden Avbytarbänken fortsätter med sina välbesökta event på Folkets Husby. Den här gånger var det Bojan Djordjic som kom tillbaka till sina gamla hemtrakter.
– Strukturell rasism har alltid funnits inom fotbollen, den byter bara utseende, precis som bilar byter modell.

– Det var tufft att ta sig fram, jag betraktades alltid som ”annorlunda”. Andra kunde gå igenom öppna dörrar, men jag fick slå in dörrarna själv.

Zlatan vet hur det fungerar

Annons:

Bojan får frågor om Zlatans senaste uttalande om rasism inom svensk fotboll. Han tycker Zlatan har rätt.
– Zlatan vet hur det fungerar, jag vet hur det fungerar. Men svenska journalistkåren vet ingenting.

Bojan Djordjic kom till Sverige och Husby som elvaåring, mitt under brinnande inbördeskrig i Jugoslavien. Han berättade om sin uppväxt i landet som inte längre finns och om hur kriget förändrade allt.
– Jugoslavien var bästa landet. Vi levde tillsammans, alla religioner, utan problem. Idag går min barndomsvän över på andra sidan gatan om han ser mig komma. Jag kan förstå honom bättre idag. Vi flydde kriget, han levde kvar där. Han förlorade flera nära, och det gjorde vi också.

Det blev bara två matcher med A-laget

Bojan har en lång fotbollskarriär bakom sig. Han spelade i Superettan med BP redan när han gick i nian, som den yngsta spelaren någonsin. Snart värvades han till Manchester United, men det blev bara två matcher med A-laget. Återkommande skador satte stopp för en spikrak karriär. Det blev spel i andra ligan i England istället och han har spelat i flera länder. När han vann ligan i Serbien med sin pappas forna klubb, Röda stjärnan var det stort.
– Det var en dröm större än jag någonsin kunnat föreställa mig. Att få spela med Röda stjärnan var min pojkdröm.

Bojan var också med att vinna både allsvenskan och cupen med AIK 2009.
– Det var under de åren som AIK förändrades och började släppa in talanger från orten. Tro mig, så var det inte tidigare. Det var till stor del Mutumbas och min förtjänst.

Där hade jag tio kilos övervikt

Han är känd för sin svada, Bojan, när han sitter i tevestudion och är expertkommentator. Även på scenen i Husby, framför en fullsatt sal, kommer han igång och kan vara svår att få stopp på. Men killarna från podcasten Avbytarbänken ställer sina frågor och lotsar honom skickligt framåt. På skärmen bakom dem på scenen visar de bilder från Bojans karriär.
– Åh, sämsta bilden!
Bojan skruvar besvärat på sig när han ser sig själv som tonåring i Manchester Uniteds dräkt.
– Där hade jag tio kilos övervikt. Såg ut som Hazard när han kom till Real Madrid.

Precis som under förra eventet, då sportjournalisten Erik Niva var med, så blir det snack om Messi (FC Barcelona) och Cristiano (numera Juventus). Vem är bäst? Vad är talang och vad är hårt arbete? Likaså diskuteras Alex Ferguson, Manchester Uniteds legendariska tränare under 27 år, och Pep Guardiola, som har flyttat från klubb till klubb och idag tränar Manchester City. Bojan får frågan vem som är den bästa spelaren han spelat med och svarar med en av Manchester Uniteds trotjänare.
– Paul Scholes. Han pratade med alla, kände vaktmästaren och städerskan, hade en vanlig klocka, en vanlig bil. Han var både hjärta och kvalitet. Jag har spelat med bättre, men Paul Scholes kommer alltid vara nummer ett för mig.

När någon av killarna från Avbytarbänken har en avvikande åsikt går Bojan loss. En av killarna håller på Bajen, vilket inte är populärt.
– Jag har fler titlar under min karriär än vad Hammarby har under hela sin historia, säger Bojan som är inbiten AIK:are.

”Djurgårdsandan”, vad är det?

Men helt nöjd är han inte med AIK:s insatser i Järva.
– Nej, de gör inget för oss här. Ibland tycker jag att de utnyttjar oss. ”Djurgårdsandan” anordnar nattfotboll, vad är det? Vad gör de här? Jag tycker att AIK borde satsa långsiktigt.

Bojan har sedan 2011 arbetat som tränare i Järva, först med Kista Galaxy och nu med Rinkeby United.
– I morgon är det match mot Boo SK, jag lever då. När jag tränar Rinkeby United då mår jag som bäst.

Sportchef i AIK, skriv det

Han har dock inga ambitioner att bli tränare på högre nivå.
– Nej, i så fall hade jag gått de kurser som krävs. Jag ser det här mer som socialt arbete, jag kan prata med killarna, hjälpa dem att hitta rätt. Jag vill inte bli tränare, hellre då sportchef i AIK. Då kan jag vara med och förändra helheten. Sportchef i AIK, skriv det.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bojan pratar med några av dem som väntar på att eventet drar igång.
Babas food truck sålde burgare utanför Folkets Husby.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: