Nästa vecka startar Svenskalyftet i Rinkeby Folkets Hus. Kursen är två timmar två gånger i veckan för kvinnor som vill stärka sina språkkunskaper.
– Jag vill använda böcker, och även musik, för att deltagarna ska komma närmare språket och samhället, säger Segen Meles.
Dan Anderssons och Moa Martinsson är några författare som hon vill arbeta med i sin undervisning.
– Det beror lite på vilka som kommer till kursen, och på vilken språklig nivå de är, men jag vill använda mig av arbetarförfattare. Jag tror, att det kan bli hög igenkänning, att läsa om vad det innebär för en människa att flytta från sin hembygd.
Segen Meles är journalist, men även utbildad lärare, både för årskurs F-6 och för Svenska för invandrare. Hon ser likheter i alla sina yrken.
– Jag älskar att träffa människor, vill väcka nyfikenhet och förmedla bildning. Jag ser fram emot att komma igång.
De har inte så många som de pratar svenska med
Aida Hussein är projektledare för Svenskalyftet, en verksamhet som är en del av IOP-avtalet mellan Rinkeby Folkets Hus och Järva stadsdelsförvaltning.
– Jag har ju arbetat med kvinnor här i huset i snart två år och jag har kunnat identifiera några behov. Ett av dem är att stärka deras språkkunskaper.
Svenskalyftet ska även motivera till fortsatta studier och stärka kvinnornas position på arbetsmarknaden.
– De har inte så många som de pratar svenska med och behöver bli mer vana. De kanske kan svenska bra, men törs inte prata riktigt. I kursen kommer vi också ta upp aktuella samhällsdiskussioner, om integration och diskriminering, och även förbereda dem inför en eventuell arbetsintervju.
Svenskalyftet börjar den 4 februari och pågår hela året, med uppehåll under sommaren, och är en kurs för kvinnor som varken arbetar eller studerar.
Kerstin Gustafsson Figueroa