Var går gränsen? H&M och politikernas gullande med rasistiska kapitalister är en skam för Sverige och ett hån mot oss som sliter.

Det senaste exemplet är Aftonbladets reportage som visar hur kunder med annan hudfärg eller utomsvensk bakgrund behandlas rasistiskt av H&M. Tidigare har vi sett barn som skildrats rasistiskt i reklam, anställda som registrerats för fackmedlemskap och vidriga arbetsvillkor på fabriker.

Diskrimineringslagen är tydlig

Annons:

Diskrimineringslagen är tydlig, den säger ”Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.”

Ändå tillåts miljardbolag som H&M Group att konstant förlöjliga och diskriminera såväl allmänheten och anställda.

Rapporterna avlöser varandra med budskap om försämrade villkor inom vården, i förorten och i skolorna. Medborgare som bär samhället på sina axlar kämpar för att hålla modet uppe trots varsel inom vården och usla förhållanden för landets pedagoger. Var är deras krispaket, deras lättnader och bonusar? Föräldrar kämpar med hemskolning, vissa har mindre i kassan till följd av krisen som orsakats av coronapandemin och vissa har noll. Klyftorna ökar, vår samhälles hjältar är föräldrar i förorten, vård- och skolpersonal skriker efter hjälp, men landets beslutsfattare väljer bort dem till fördel för rasister och kapitalister som har noll intresse av att utveckla och förbättra vårt land.

Att bolag som H&M får fortsätta utöva sin rasism, sexism, diskriminering och dåliga arbetsmiljöer är ett hån mot landets alla invånare, våra fantastiska sjuksköterskor, läkare, lärare och pedagoger. För oss veterligen är det extremt ocoolt och smärtsamt att behöva höra om hur de gång på gång blir tagna på sängen, men ändå inte ställs till svars av landets ledare som bör ha folkets intresse som sitt största intresse och inte rasistiska, inhumana aktieägare.

Bojkott av alla butiker i H&M Group

Om politikerna inte låter lagen gälla och sätter gränser, så får vi göra det själva. 

Vi och Black Lives Matter Sweden lovar nu att göra vårt för att H&M blir exemplet som visar att rasism inte lönar sig.

Vi uppmanar till följande om inte H&M:s koncerner drastiskt förbättras:

– Bojkott av alla butiker i H&M Group – också Weekday, & Other Stories, Arket och Afound.
– Uppmaning till (och erbjudande till stöd) att alla utsatta, anställda och kunder polisanmäler H&M.
– Krav om att alla stöd och samarbeten mellan H&M och svenska staten eller kommuner avbryts.

Isatou Aysha Jones, entreprenör & aktivist
Sju anonyma butikssäljare på H&M
Black Lives Matter Sweden
Afrosvenskarnas riksorganisation
Dr. Michael McEachrane
Dr. Sarah Hamed
Jason Daye
Nyamusi Nyambok
Carl Sahlin, kommunikatör
Nubian hub
Atilla Yoldas, journalist
Maryem Nasri, arbetssökande
Teysir Subhi, lärare och politiker
BLM STHLM
Jason Diakite, artist, författare och aktivist
Emma Ström, processledare Folkets Husby
Print Friendly, PDF & Email
Annons: