Mats Leander tog en promenad över Järvafältet till Eggeby gård och hittade både runstenar och konstutställning. Han skriver här en betraktelse på ett snart utdött språk – Ekensnack. Det är Stockholmsslang som det snackades för länge sedan.

Vad gör en pensionerad murfvel en blank onsdag då inget särskilt är å färde? En annan spankulerade iväg en sväng på Järvafältet och stegen ledde mig mot Eggeby gård. Fick för mig att spana in runstenen som Ragnälv rest till minne av sin son Anund. Regnet gjorde att runorna glänste bjärt röda mot den grå stenen, som hamnat rätt avigt bortom avspärrningarna kring bygget av utomhusbadet. De svarta byggnaderna som omsluter den blivande bassängen tedde sig ganska trista från det här hållet, som barackliknande kaserner. Föga upplyftande, men blir väl roligare när det blir sol och sommar och vådis i bassängen.

En balja java och ett lackmaron

Annons:

Genom det ständiga bullret från Enköpingsvägen hördes en entonig röst envetet om och om igen upprepa: Attention! There is a fire in the building. Don’t use the elevators!
Jobbarna på byggplatsen verkade inte bry sig om saken. Och det var ju tusen år för sent att skrämma upp Anund och hans morsa Ragnälv. Och själv ställde jag mig skeptisk till såväl den påstådda branden som förekomsten av hissar i envåningsbarrarna, vadan jag ställde kosan mot Eggeby gård i akt och mening att konsumera en balja java och ett lackmaron. Fanns nu inget lackmaron, men det gick bra med ett bakverk av det slag som finlandssvenskarna kallar örfil. 40 spänn. Som hittat!

Micke Persson ställer ut på Eggeby gård just nu

Jag var den enda besökaren denna gråa dag. Men si, tillvaron lystes upp av ett tiotal akvareller som Micke Persson ställer ut just nu. Utställningen, som jag hade missat, är den senaste med konstnärer med anknytning till Järva. Och här handlade det uteslutande om fina naturmotiv från Järvafältet. Igelbäcken, Granby, en skata och några harar – en och annan byggnad i bakgrunden till exempel vattentornet i Tensta.

Styrkt till kropp och själ rasslar jag hem för att hinna med hushållsgöromålen innan hustrun kommer hem från sitt extraknäck.

Mats Leander

Ordförklaringar: Lackmaron är äldre slang för wienerbröd. Maron betyder både dojor och bröd på romani. Finaste dojorna är lackskor, finaste brödet: wienerbröd!
Kanelbulle är vad man får om man ber om en örfil i Finland, korvapuusti på finska, kan vara bra att veta!

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: