Ung kvinna som håller upp ett diplom.

För tredje gången delar dataföretaget CGI ut det prestigefyllda priset Årets IT-kvinna och denna gång är det Binette Seck som får det.
– Det är första gången någonsin som en svart kvinna från förorten har utsetts till detta.

Binette Seck är tjejen från Tensta, som gått i Enbacksskolan och idag är medgrundare till verksamheten Space Academy på företaget Space Stockholm. Dessutom leder hon kursen Changers Tech på Changers Hub och utbildar unga i åldrarna 14-35 i tech.

Jag bor fortfarande kvar i Tensta, ett kvarter från skolan

Annons:

– Jag bor fortfarande kvar i Tensta, ett kvarter från skolan. När jag är där och föreläser så är det så himla viktigt att kidsen ser att jag inte bara kommer på besök, utan jag bor här, lever här, mina föräldrar bor ett stenkast från skolan.

Binette berättar hur hon under sin uppväxt närmade sig tech-världen.
– När jag var i tonåren då tog vi buss 179 eller 514 till Kista. Det fanns inget att göra, så vid drog till gallerian. Från bussen såg vi alla stora coola företag, som Ericsson, IBM, alla tech-bolag finns där i Tech-meckat.

Binette och hennes kompisar hade mobiler, de kunde använda sig av teknologi, men de kände att de aldrig kunde få ett jobb i den branschen.

– Unga lever med så många hinder, de vet att det finns något som heter teknik, men bara som konsumenter. Jag vill lära dem att gå från att vara en konsument till att bli en producent.

Det saknas omkring 70 000 tech-utbildade personer i landet

Binette har studerat vid två olika tekniska högskolor, och bott både i USA och Kina. Och en dag fick hon sitt drömjobb som internationell projektledare på Ericssons huvudkontor i Kista.
– Jag hade hunnit fylla 25 och varje gång jag klev av bussen på väg till jobbet, så kände jag ”vad gör jag här?”.

Binette visade sitt passerkort varje dag den första månaden.
– Till slut sade personalen i receptionen till mig att ”vi vet vem du är”, och undrade om jag visste hur passerkortet fungerade.

Idag arbetar hon i allra högsta grad med tech, hon är en social entreprenör som vill göra nytta genom att lära andra. Det behövs, för det saknas omkring 70 000 tech-utbildade personer i landet.

Det är 17600 kids som varje år faller mellanstolarna

– Samtidigt som vi har 61 särskilt utsatta områden i Sverige idag. Hälften av alla ungdomar i de områdena går ut skolan utan gymnasiebehörighet. Det är 17600 kids som varje år faller mellanstolarna. Om nästa generation inte tror på framtiden har vi ingen ljus framtid.

Det är det som Binette vill ändra på. Hon säger att 90 procent av jobben i världen kommer att bli tech-relaterade, vilket betyder att kompetens i tech behövs på grund av den extremt snabba utveckling som pågår.
– Sverige är globalt utsatt, många från andra länder får jobben här inom tech. Samtidigt som vi tappar 17600 unga varje år. Det gapet behöver överbryggas.

Binette vill bygga broar mellan företagen och ungdomarna

Binette vill bygga broar mellan företagen och ungdomarna, mellan dem som saknar kompetens och dem som behöver den. Brobyggandet består av fyra pelare, menar hon.
– Först behövs förebilder, inga superhjältar utan förebilder som de kan känna igen sig i. En som jag, en vanlig tjej som drivs av kreativitet, lärande och att göra nytta, som blivit året IT-kvinna.

Pelare nummer två är betydelsen av nätverk.
– När jag började på Ericsson lärde jag känna folk på olika positioner, som jag kunde ta med mig in i nästa jobb.

Tredje pelaren är kunskap.
– Det är det som jag rent praktiskt gör. Jag skapar initiativ i Sverige, och i tre länder i Afrika, med föreläsningar och boot camp där unga vuxna lär sig programmering.

Fjärde pelaren beskriver hon som ”tron på att du förtjänar ett bättre liv”. Ett praktiskt exempel är just changers tech, där hon utbildar unga vuxna från orten.
– Det är en kurs på tio veckor på deltid, kvällstid. Jag startade den kursen under corona, bara digitalt, men framöver ska vi ha fler fysiska träffar. Dessutom har vi inspirationsföreläsningar med gästföreläsare från stora bolag, som berättar om sin väg till tech.

När de går härifrån ska de känna att framtiden tillhör dem

På Space Academy, som är en del av Space, ett digitalt kulturcentrum mitt emot Kulturhuset vid Sergels torg, är en del av hennes uppgifter att skapa och driva konceptet Space Academy i syfte att demokratisera tillgången till kunskap inom tech.

– Skolungdomar i åldrarna 14-19 kommer hit och får en första upplevelse och introduktion i tech. Vi vill att de kommer tillbaka till våra sex dagars bootcamp under skollov och lär sig kodning, spelutveckling, med mera. Alla kurser och aktiviteter finns tillgängliga för alla, oavsett ålder och bakgrund.  De som kommer till oss ska känna att det är äkta. När de går härifrån ska de känna att framtiden tillhör dem.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email