Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

Nej, det är inget brott att en vuxen man trycker ner en tolvåring (på 32 kilo) med knäet och hela sin kroppsvikt på golvet i Kista Galleria. Securitas VD Joachim Källsholm skriver på företagets hemsida att ”de ordningsvakter som varit inblandade i incidenten inte gjort sig skyldiga till någon form av lagöverträdelse eller brott”.

I den inspelning, som vi publicerade i samband med artikeln, kan alla tydligt se vad som hände. Hur vakten, sedan han våldsamt brottat ner pojken, släpar honom i ena benet längs golvet i gallerian. Flera personer försöker ingripa och stoppa våldet, men blir bortknuffade. Ordningsvakten tar upp batongen och börjar hytta med den. Sedan kallar han på förstärkning och sammanlagt fem ordningsvakter för bort två tolvåringar. Det kallar Securitas VD för ”visst tumult”.

Händelsen, som Rädda Barnen betraktar som barnmisshandel, har polisanmälts och utredning pågår. Men är det någon som tror att ordningsvakterna döms? Föräldrar och lärare skulle dömas för samma agerande, men för anställda i uniform verkar det mesta tillåtet. 

Securitas slogan är ”vi skyddar hem, arbete och samhälle”. Bevare oss väl.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: