Benjamin Dousa

Ordföranden i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Benjamin Dousa, lämnar politiken. Han avgår som ordförande i Moderata ungdomsförbundet i höst och lämnar samtidigt alla sina politiska uppdrag.
 – Jag vill ha ett riktigt jobb utanför politiken också, säger han.

Det var Aftonbladet som släppte nyheten om Benjamin Dousas avgång.  Nyhetsbyrån Järva sökte Dousa på telefon, utan större förhoppningar om att han skulle svara. Men några minuter efter lämnat meddelande på telefonsvararen ringer han upp.

– Jag kan inte bara tjata om att andra ska sluta leva på skattebetalarnas pengar. Många politiker har aldrig haft ett vanligt jobb. Jag har lovat mig själv att inte hamna där.

Annons:

Benjamin Dousa avgår vid Moderata ungdomsförbundets stämma i höst. Tills dess är han kvar som ordförande i stadsdelsnämnden.

 – Ja, Rinkeby-Kistaborna får stå ut med mig ett tag till. Det är några nämndmöten kvar.

Men varför avgår du? Du var ju partiets ”up coming man”? Den unge, men mycket slipade, politikern som skulle ta över efter Kristersson?

  – Det har inte hänt något särskilt, utan det är bara för att jag vill göra något annat. Nästan alla tidigare ordförandena i MUF fortsatte in i partiet, men den vägen vill jag inte.

När fattade du beslutet att avgå?

 – Under våren. MUF har stämma i november och jag ville ge besked i god tid så att de kan hitta en efterträdare. Jag tycker det är ärligast att spela med öppna kort, än att säga till i september, oktober.

Har några veckor i karantän fått dig att plötsligt ändra inriktning i livet?
Han skrattar och förnekar att något särskilt har hänt. Men i Aftonbladet säger han att det funnits ”personer som är intresserade av att lägga krokben” i politiken, och att det ska bli skönt att slippa det. 

 – Ja, inom politiken är det så, där finns bara ett begränsat utrymme. Det är som gjort för intriger och konflikter.

Kommer du inte att sakna politiken? Hur ska du stå ut när inte media längre skriver om dina synpunkter?

 – Ja, jag får väl skicka arga mejl till den ordföranden som tar över efter mig istället. Jag är en åsiktsstark person.

Vad har du fått för kommentarer i partiet?

 – Det är klart att många har hoppats att jag skulle stanna kvar. Det är kul att man har folks förtroende, det känns som om man har gjort något bra. Men jag kommer fortsätta rösta på moderaterna och fortsätta vara medlem i partiet.

Benjamin Dousa har varit ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd sedan valet 2018. Han säger att det som känns tuffast är att lämna är uppdraget i stadsdelen.

 – Jag har suttit där i olika befattningar sedan jag var 18. Det är en speciell stadsdel och samarbetet med Elvir Kazinic har funkat jättebra. Det är en stadsdel där politikerna har energi och inte bara låter tjänstemännen göra jobbet. 

Har du några planer på att flytta?

 – Nä, jag trivs bra i Kista.

Än en gång upprepar han att det inte finns något särskilt skäl till att han slutar just nu.
 – Nej, det handlar om att jag vill göra något annat.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: