Under lite mer än två år har Amina Mbye tillsammans med sin man Peter Haglund och dottern Aji Bin Haglund varje tisdag och lördag morgon serverat mat till hemlösa i centrala Stockholm.  Allt bekostas av dem själva.

Amina kom till Sverige 2012. Efter ett par år fick hon en dotter och Amina hade ingenstans att ta vägen, hon var hemlös. Det var en svår tid och hon tappade självförtroendet, kände sig inget värd. En diakon i svenska kyrkan stöttade henne och hon fick livsglädjen åter. Därefter träffade hon sin nye man, Peter, som hon nu driver projektet tillsammans med.

-Eftersom jag själv varit hemlös vet jag vad man uppskattar att få hjälp med. Man behöver känna sig sedd och uppskattad. Vi serverar maten på porslin och från fina värmerier som vi hyr, berättar Amina. Det är jag som lagar maten hemma i mitt eget kök eftersom jag inte har tillgång till ett storkök. Har någon tips på var det finns kök tar jag tacksamt emot det.

I dagsläget får familjen sponsring av två företag med maten. De kan hämta bröd på ett bageri i Solna och grönsaker och frukt i en butik vid Hornstull. Allt annat köper och betalar de själva.

-Det tar många timmar att laga maten. De flesta rätterna är sådana jag lärde mig laga i Gambia där jag hade restaurang, berättar Amina. De som kommer och äter hos oss visar att de uppskattar vad jag lagat. De brukar få ta om både två och tre gånger och blir det något över får de ta matlådor. En del går senare till hamburgerrestauranger och värmer matlådan i mikrougnen.

På lördagar brukar de vara på Centralstationen omkring kl 05.00 på morgonen. De ställer iordning allt med maten och går sedan runt och väcker de som sover på Centralen och i närheten. Dottern, 8-åriga Aji Bin, är ett sprudlande energiknippe som alla blir glada av att träffa.

I våras när många flyktingar från Ukraina kom till Sverige fanns Amina utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Hon bjöd på soppa och delade ut kläder. Detta uppmärksammades av bland annat Sveriges Television som var där och filmade.

När maten delas ut brukar en del förbipasserande erbjuda sin hjälp med portionering och städning. Det finns plats för fler volontärer om några har möjlighet att hjälpa till.

Nu närmar sig hösten och vintern och det blir kallare i Sverige. Därför finns möjlighet att lämna kläder till Amina som kommer att delas ut till de hemlösa när kylan kommer.

Det som Amina gör är ett stort projekt som drivs av en liten familj. Hur kan vi hjälpa henne med detta?

-Jag skulle bli jätteglad om jag kan få hjälp att hitta en lokal där jag kan laga maten. Volontärer som hjälper mig med matlagning, transporter och andra jobb uppskattas. Som jag nämnde är det dags att börja samla in kläder till den kalla årstiden nu. Det jag skulle uppskatta mest är pengar. Jag klarar projektet precis med familjens egen ekonomi men det skulle ge lite extra till de hemlösa med bidrag att handla mer för, avslutar en förhoppningsfull Amina Mbaye.

Besök gärna projektets sida på Facebook – Be near the homeless. Där kan du kontakta Amina och erbjuda din hjälp. Vill du erbjuda ekonomiskt stöd kan du hitta deras Swish nummer på sidan.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email