Flera åhörare var upprörda eftersom de inte hann ställa sina frågor innan frågestunden avslutades. Men den nytillträdde stadsdelsdirektören, som tidigare varit direktör i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista, gillade läget.
– Jag har längtat efter det här, sade Toni Mellblom efteråt.
De fyra raderna stolar i Rinkeby Folkets Hus stora sal räckte inte till. Ju längre frågestunden pågick desto fler stod längs väggarna och lyssnade. Irene Westerberg frågade inledningsvis vad förvaltningen har gjort i samband med mordet på en kvinna i Akalla tidigare i veckan.
Stadsdelsdirektören Toni Mellblom försäkrade att förvaltningen, staden och polisen jobbar hårt varje dag med tryggheten
– I samband med händelsen aktiverades vårt krisstöd och idag har vi fältassistenter som jobbar uppsökande. Det görs en mängd olika insatser här, i staden och över hela landet för att motverka att barn och ungdomar hamnar i kriminalitet, sade han.
Bashir Hassans öde var den fråga som flera gånger kom upp under frågestunden.
– I måndags var det en mörk och sorglig dag när den fantastiske och elvafaldige svenska mästaren i boxning vräktes från sin lägenhet, sade en man i publiken.
Han konstaterade att Bashir Hassan inte har fått det stöd som LSS, lagen om särskilt stöd, garanterar och att det ytterst är förvaltningens ansvar.
– Har förvaltningen utrett vad som hänt och vem tar ansvaret?
Susanna Juvas Hagbjörk, avdelningschef för Individ och familj i Järva, svarade:
– Jag kan inte kommentera individärenden, men generellt sett så har vi stöd och insatser och försöker förebygga vräkningar så långt det går. Men sedan är det hyresvärden som beslutar, och vid vräkningar är vi på plats och erbjuder insatser i samband med det.
Hon sade också:
– Vi kan inte lyckas varje gång.
En kvinna i publiken undrade vad det innebär att ha ett boendestöd.
– Hur kan en man bli vräkt eftersom han inte överklagat ett beslut om vräkning, när han har en boendestödjare? Det är ert ansvar att socialnämnden fungerar. Var har det brustit? Är det boendestödjaren som ska ha sparken? Det inhyrda företaget? Eller är det ni som ska ha sparken?
Ingrid Brännström, avdelningschef för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri, svarade å förvaltningens vägnar: Om en person som har boendestöd reglerar sin skuld och ändå blir vräkt, då har det fallerat
– Ett boendestöd är ett stöd i hemmet för att kunna leva ett så gott liv som möjligt. Det är inte ett förvaltarskap, det är inte en god man, de tar inte över den enskildes rätt att bestämma. Boendestödjare kan försöka motivera, hjälpa till men kan inte tvinga sig på en annan individ. Så är stödet utformat, sade hon.
Då tog Dine Malmsten ordet.
– Jag har jobbat som boendestödjare, både i kommunal och privat regi. Om en person som har boendestöd blir efter med hyran, reglerar sin skuld och ändå blir vräkt, då har det fallerat.
I samband med diskussionen om psykisk ohälsa tog Ole-Jörgen Persson (M) upp det faktum att regionen skär ned budgeten för psykiatrin i Stockholm nästa år.
– Det kommer att få stora konsekvenser, våra invånare får hälften så mycket jämfört med dem på Östermalm. Det ska man ställa politikerna till svars för, för det är ett politiskt beslut.
Han konstaterade att han och Rashid Mohammeds parti (V) var överens i den frågan. Beslutet i regionen har tagits av S, C och MP. Mohamed Hagi Farah började med att ge den nye direktören en blombukett
– De partierna bär ett stort ansvar, sade Ole-Jörgen Persson.
När Mohamed Hagi Farah fick ordet började han, sin vana trogen, med att ge den nye direktören en blombukett. Sedan konstaterade han att Toni Mellblom varit med när situationen på stadsdelens medborgarkontor har diskuterats, och även problemen i förskolan var under hans tid som direktör.
– De frågorna ligger fortfarande på ditt bord. Nu tar du över båda stadsdelarna, Järva, och det är en stor förändring. Vi vill ha en utvärdering av den här sammanslagningen. Men svar på de frågorna lämnar jag till nästa möte.
Hagi Farah var inte klar där, utan fortsatte att fråga om de kommande hyreshöjningarna. Hyreshöjningar som gör det omöjligt för folk att bo kvar.
– Ni säger hela tiden att ni inte kan göra någonting. Men ni har ansvar för de allmänna bostadsbolagen.
Nämndens ordförande Rashid Mohammed svarade att det är inte politikerna som förhandlar om hyrorna, men sade också att de kommunala hyresvärdarna har skrivit ett avtal som innebär lägre hyreshöjningar än de senaste åren. Vad kan en folkvald lokalpolitiker egentligen göra?
– 2025 höjs hyran 3,46 procent och 2026 med 3,4 procent. Det är stor skillnad jämfört med förra året.
Frågan som ständigt uppkommer, vare sig det handlar om hyreshöjningar eller vräkningar, är vad en folkvald lokalpolitiker egentligen kan göra. Har de ens någon makt? Eller vet de inte hur de ska använda den? Oppositionen svarade ju på exakt samma sätt när de satt i majoritet.
Under den timme som är avsatt till frågestunden tog de folkvalda, och i synnerhet oppositionen, chansen att lägga ut texten. Till slut tröttnade Ablaj Mbye på politikerna, som kom dit och tog mycket av den tid som borde ha gått till allmänhetens frågor.
– Kan ni inte ge korta och tydliga svar, så är det bättre att ni håller tyst.
Kerstin Gustafsson Figueroa