Föreläsaren och journalisten Atilla Yoldas höll en välbesökt föreläsning om machokulturen under antivåldsveckan i Järva. 
– De här normerna kan de allra flesta relatera till på olika vis, runt om i Sverige. Föreläsningen baserades till viss del på min bok, ”Mansboken – från en kille till en annan” som handlar om psykisk ohälsa, sexism och våld, sade Atilla Yoldas.

Atilla är uppväxt i Norrköping, men bor sedan sex år tillbaka i Stockholm och är krönikör på tidningen Expressen.
– Jag har föreläst om machokultur de senaste åren, och även om rasism och antirasism, i olika skolor från en liten stad i norr till så kallade utsatta områden i Stockholmsområdet.

Han minns själv, som ung grabb, att han var en del av machokulturen. Att man som kille skulle vara tuffare och kaxigare än man var för att inte bli trakasserad av de andra i skolan.

Annons:

Hon var väldigt tydlig om vilket ansvar man har som kille

– Jag kommer även ihåg att min mamma berättade att hon hade utsatts för våld av sin pappa när hon växte upp och det landade jättehårt hos mig. Hon var väldigt tydlig om vilket ansvar man har som kille, hur viktigt det är att ta ställning mot sådan typ av våld, att aldrig slå det första slaget.

Mammans berättelse fick Atilla att tänka efter.

 – Jag blev tvungen att ta ett steg bakåt och se det ur ett större perspektiv om hur unga påverkas av att man redan i förskolan lär sig att knuffa exempelvis tjejer för att killar har svårt att prata om känslor. Det är så de uttrycker sig, som om det skulle vara ett acceptabelt sätt att uttrycka sig på.

Men i skolan brukade även Atilla bråka på skoj under rasterna, och han fick även se sin vän bli misshandlad framför ögonen på honom.

Alla bråk blev vardagsmat

– Våldet eskalerade och jag kände att det blev mer och mer obehagligt. Alla bråk blev vardagsmat. Lärarna som såg på sa de klassiska sakerna som ”killar håller på sådär, vad ska vi göra”. Inga konsekvenser och inget
ansvar. Det är hela tiden bara på skämt och ingen gick emellan.

 – Samhällets normer är så skeva. Man får inte som ung man vara ledsen och sårad. Vi ska använda vår aggressivitet istället för att just vara ledsna. Risken finns att det går ut över våra medmänniskor. Det är inte ett sunt sätt att hantera det på.

Killarna är även överrepresenterade i självmordsstatistiken, Atilla tror att mansrollen är en orsak till det.

– Vi ska bita ihop, vara starka, tuffa och visa att man är ”en riktig man”. Det gjorts rapporter som visar att nio av tio ungdomar känner en press att man ska vara på ett visst sätt på grund av sitt kön. Vi behöver prata om de här könsrollerna som finns i samhället. Du kan rida som kille och en tjej kan träna kampsport.

Alla vi män har ett gemensamt ansvar att stå upp mot machokulturen

 – Jag säger inte att du inte får vara en kille längre, utan jag snackar om att alla vi män har ett gemensamt ansvar att stå upp mot machokulturen. Det är för vår egen skull, vi kommer att må bättre och även våra medmänniskor. Genom små handlingar i vår vardag så kan vi faktiskt förändra. Att ge killarna verktyg och inte trampa på dem som redan ligger.

Atilla Yoldas hade lyssnat på killarna från Kollektiv sorg, som också deltog under antivåldsveckan.

 – Det är viktigt att ta upp frågor som trauma och hur det kan bearbetas på bästa sätt när det gäller det dödliga våldet. Jag pratar om all våld i alla sammanhang och det är viktigt att trauman bearbetas så samhället kan bli helt.

Felicia Häggstrand, som är ungdomshandledare från Framtidens Hus, var positivt överraskad att det kom så många killar till föreläsningen.

– Järva ungdomsmottagning hade planerat detta sedan i början av april och vi anordnade eventet tillsammans med dem. Atilla han var en given kandidat, många var intresserade och stannade kvar för att samtala. Järva ungdomsmottagning pratade om vilken hjälp unga kan få hos dem, säger hon.

Atilla Yoldas tyckte att det var en fint samarbete mellan samtliga parter och hoppas på fler frågeställningar kring just dessa ämnen.

Krista Sirviö
Bild: Jülie Yoldas
Print Friendly, PDF & Email