Skylten på ytterdörren till Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt

Åtta personer har i dag åtalats för att på olika sätt varit inblandade i sprängningarna på Södermalm den 17 januari och i Kista den 18 januari i år.

En person åtalas för allmänfarlig ödeläggelse för att ha utfört sprängdådet på Södermalm den 17 januari. Fyra personer åtalas för allmänfarlig ödeläggelse för inblandning i sprängningen i Kista dagen därpå. Samtliga dessa åtalas också för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, för att de har hanterat sprängladdningarna som använts.

Utredarna i respektive ärende kunde, enligt polisen, snabbt se en stark koppling mellan dåden, både vad gäller tillvägagångssätt och misstänkta personer.

Annons:

Därutöver åtalas ytterligare en person för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, och två personer för medhjälp till detta brott.

Av de åtta åtalade är sju häktade. De åtalade är i åldrarna 16 till 42 år.

Inom ramarna för förundersökningarna har flera andra grova brott upptäckts, bland annat grova narkotikabrott, grova vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

– Samverkan mellan polisområde Stockholm city och regionala utredningsenheten har varit central. Det har hjälp oss med förmågan att kunna hantera så många och komplicerade ärenden med begränsad resurs, säger Claes Murray, utredningsledare i polisområde Stockholm city.

Rättegången drar igång den 13 juni.

Källa: Åklagarmyndigheten och Polisen Stockholms län.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: