Årets Abdi-pris delades ut i Folkets Husby igår kväll. Priset gick till Helamalmö.
 – Vi vill tacka er, det är mycket hedrande att vara här, sade Mathi de Jallad, som den här kvällen talade i organisationens namn.

Den ideella organisationen Helamalmö har funnits i 15 år och driver idag ett 20-tal olika föreningsprojekt för barn och unga över hela Malmö.
 – Det krävs mod, uthållighet, gemenskap och en övertygelse om meningen med det vi gör. Det tar lång tid, ge inte upp, sade Mathi de Jallad.

Det går att bryta destruktiva arbetssätt

Annons:

Han ger ett exempel på hur organisationen arbetar och berättar om det årliga arrangemanget Malmöfestivalen. En festival där det tidigare var kaos, med våld, stölder och bråk. Men 2011 startade Helamalmö ett nätverk med runt 40 socialarbetare från olika delar av Malmö. På fem år lyckades de förändra festivalen helt.
 – Det går att bryta destruktiva arbetssätt. Det gick från ridande poliser och massor med ordningsvakter till en lugn festival med två, tre väktare och väldigt få poliser fem år senare.

Folkets Husby var så gott som fullsatt under prisceremonin. Flera talare berättade om Abdirahman Hassan, av alla kallad Abdi, som var en ung politisk vänsteraktivist från Husby, som dog i ett attentat i Mogadishu 2013.

– Abdi var internationalist, det går att vara både somalier och svensk. Vi är många som kämpar för rättvisa, här hemma och överallt i världen, sade Ilyas Hassan, Abdis bror och en av kvällens talare.

Murre Gonday, en av Abdis bästa vänner, talade också:
– När andra såg problem, såg Abdi lösningar. Om det alltid är någon annans fel, då är din spegel smutsig, brukade han säga.

Vi behöver många som Abdi idag, som har mod och kraft att förändra världen

Ann-Margarethe Livh, tidigare borgarråd i Stockholms stad, var med på resan i Somalia då Abdi dödades. Hon överlevde attentatet, men skadades och vårdades på sjukhus efteråt. I år kunde hon inte vara med i Folkets Husby, men hon skickade en skriftlig hälsning. ”Vi behöver många som Abdi idag, som har mod och kraft att förändra världen”, skrev hon.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt var med vid prisutdelningen och det är han varje år.
– Den värsta dagen som partiledare var när de ringde och berättade att Abdi hade dött och Ann-Margarethe hade skadats i Mogadishu. Men den här dagen har blivit något vackert, det känns fint att vara här.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Abdirahim Hassans minnesfond är inrättad av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm. Syftet är att stödja dels organisering av gräsrotsarbete i Sverige, dels internationellt solidaritetsarbete, som syftar till att främja demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa.

Abdis bror Ilyas Hassan talade.
Mathi de Jallad, Jonas Sjöstedt, Sanna Al-Sakban, Ermina Hajdarevis, Amar Habib och Dusan Marinkovic.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: