Tolv ungdomar i Rinkeby-Kista sommarjobbar som stadsutvecklare med uppdraget att förbättra två platser i området och göra dem roligare och mer attraktiva för fler.
– Jag kommer känna mig stolt när det är klart, säger Arda Yasar, 16 år.

Mellan parkleken Rinken och Rinkeby bollplan ligger en liten inhängnad basketplan. Den är en av två platser som de unga stadsutvecklarna jobbar med. Den andra är parken Trudelutten i Kista.
– Basketplanen ska göras om till en multisportarena. Ungdomarna här gör enkäter för att samla in åsikter och förslag på hur det ska bli. Och de som har svarat på enkäten får en korv, säger Katarina Andersson Tobias som tillsammans med Saara Shire handleder sommarjobbarna i projektet.

Genom att bjuda in till grillkvällar vid de platser som ska förändras hoppas de att många ungdomar ska hitta dit och lämna sina synpunkter till de unga stadsutvecklarna att ta vidare.
– Ofta når man mest äldre människor med sådana här enkäter. Det är mer sällan ungdomar får komma till tals. Men när en ungdom frågar en annan ungdom kan man få en helt annan typ av svar, säger Ellen Samuelsson som är ungdomshandledare på Framtidens hus.

Vi kan se till att ungdomars röster blir hörda

Tre veckor totalt ska de unga stadsutvecklarna jobba under sommaren. Den första veckan ägnade de åt platsanalyser, nu samlar de in åsikter och sedan ska de bygga modeller tillsammans med ett arkitektkontor.
– Det är kul men lite svårt, säger 16-åriga Berrin Kizildagli från Kista. Hon drömmer om att bli programmerare och hade sökt sommarjobb med inriktning på entreprenörskap, men är ändå nöjd med att få prova på stadsplanering.

För jämnåriga Kistabon Arda Yasar passar jobbet perfekt. Han planerar nämligen att bli politiker.
– Det roligaste är att få lära känna massa nya personer och att vi kan se till att ungdomars röster blir hörda. Vi lär oss också om processer och man förstår att det tar tag från att något beslutas till att det blir klart.

Exakt hur basketplanen och Trudelutten kommer att se ut i framtiden återstår att se, men Berrin och Arda pratar om tennis, pingis och stora schackspel som möjliga inslag utöver de befintliga basketkorgarna.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email