Magnus Isacson slutar efter 18 månader som läkare på Tensta vårdcentral. 
– Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård, men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än när jag jobbade i Vasastan.

Magnus Isacson, som är specialist i allmänmedicin sedan 2018, jobbade tidigare i Vasastan. Han är också ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, och arbetar 40 procent fackligt. Det uppskattades inte på arbetsplatsen i innerstan.
– Så jag sade upp mig och hittade annonsen från Tensta, och tyckte det var en möjlighet att kunna göra skillnad.

Ganska snart upplevde han att patienterna i Tensta var sjukare än dem han mött i Vasastan.
– Många har flytt från krig och har traumatiska upplevelser. Arbetet krävde mer av mig och tiden räckte inte till.

Annons:

I en debattartikel i Expressen förklarade han varför han slutar.”Jag orkar inte förklara för mina patienter längre varför de får vänta i flera månader på en läkartid och varför jag måste skicka ut dem från rummet innan vi ens har hunnit halvvägs i läkarbesöket”, skrev han i Expressen.

En allmänläkare på hans gamla arbetsplats i Vasastan har 1900 patienter och motsvarande läkare i Tensta 2600 

Dessutom tyckte Magnus Isacson att han ansvarade för fler patienter än tidigare. För att få reda på fakta tog han ut statistik från SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde. Det visade sig att en allmänläkare på hans gamla arbetsplats i Vasastan har 1900 patienter och motsvarande läkare i Tensta 2600 patienter.

– Det här är inte ett problem bara i Stockholm, utan det är samma sak i alla socialt utsatta områden i hela landet. Man måste adressera problemet och verkligen göra något åt situationen.

Magnus Isacson lägger skulden på beslutsfattarna. ”De styrande i Region Stockholm lägger hellre pengar på nya vårdval, nätläkare och närakuter som dränerar vårdcentralerna på pengar, trots att all forskning visar på att det viktigaste för en välfungerande primärvård är personlig kontinuitet med din allmänläkare på vårdcentralen.”

Under coronapandemin drabbades Järvafältet hårt och en stor andel av patienterna på sjukhusen i Stockholm, som vårdades för covid-19 i våras, kom just från Järva.
– Vi såg under våren hur många som blev sjuka och dog och vi visste hur viktigt det är med bra testning. Men det kom inga extra resurser till Järva. Nu har provtagnings-bussarna kommit och det är jättebra. Men många av de äldre har inte bank-id, och då går de till vårdcentralen som redan är underbemannad. Det är inte riktigt rättvist.

Det är verkligen inte synd om mig, jag vill betona det

Reaktionerna på Magnus Isacsons debattartikel har varit många. De flesta är upprörda över orättvisorna i regionen och riktar kritik mot politikerna. Men en del tycker att han sviker Tenstaborna och lämnar dem åt sitt öde.
– Det är verkligen inte synd om mig, jag vill betona det. Det är synd om dem som inte får den vård de förtjänar. De förtjänar bättre än det här.

Magnus Isacson säger att det inte var en självklarhet att skriva debattartikeln, utan ett svårt beslut att fatta.
– Ja, eftersom jag inser att den kan få negativa konsekvenser för Tensta på kort sikt. Men problemet måste lyftas. En väl fungerande vårdcentral löser inte alla problem i Tensta, inte på långa vägar, men det är viktigt för att man ska känna förtroende för systemet.

I slutet av februari slutar du din tjänst i Tensta. Fanns det inget annat du kunde göra? 
 – Jo, jag hade kunnat jobba kvar. Men vi har alla en begränsad kapacitet och förmåga och när man känner att man inte räcker till, måste man göra ett val som gör att man orkar i längden.

Arbetsmiljöverket ansåg att det var en ohållbar arbetsmiljö om en läkare hade ansvar för fler än 1500 patienter

Läkare är ett bristyrke, hade det varit möjligt att ställa krav? Organisera protester? Magnus Isacson har hört att det finns sådana exempel.

 – Jag har läst om primärvården i Örebro där arbetsmiljöverket för några år sedan gjorde en inspektion och efter den ansåg att det var en ohållbar arbetsmiljö om en läkare hade ansvar för fler än 1500 patienter. Landstinget överklagade, men Förvaltningsrätten gav arbetsmiljöverket rätt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email