Minst fem förtroendevalda kommunpolitiker i Stockholms stad arbetar samtidigt på företag som bedriver lobbying eller opinionsbildning. Bristen på transparens och insyn väcker oro.
– Det låter absolut som en risk för jäv, säger jävexperten Folke Johansson.
Nyhetsbyrån Järva har tittat på ideellt arbetande politiker i Stockholms stad med heltidstjänster på privata företag som sysslar med opinionsbildning eller lobbying.
Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att det finns en risk för jäv. Han berättar att det är svårt att veta hur vanligt det är med folk som sysslar med till exempel lobbying samtidigt som de har politiska uppdrag.
– Det är upp till varje person att bedöma om deras uppdrag på annat håll kan påverka politiska beslut. Det finns ingen kommunal tillsyn, säger han.
Politikerna sitter i olika stadsdelsförvaltningar, förskolenämnden och kommunstyrelsen. Av dessa politiker är en socialdemokrat, en liberal och tre moderater.
Moderaternas pressekreterare Dalila Alibasic säger till Nyhetsbyrån Järva att Moderaterna inte bedriver någon tillsyn över eventuell jäv hos deras politiker.
– Det är ens eget ansvar som förtroendevald att visa gott omdöme vilket våra förtroendevalda gör. Stockholms stad har riktlinjer gällande jäv som våra förtroendevalda följer, säger Dalila Alibasic.
Folke Johansson säger att det inte finns strikta jävslagar i Sverige i jämförelse med andra europeiska länder. Men Per Rosencrantz (M) som är kommunpolitiker i Stockholm och samtidigt arbetar på kommunikationsbyrån Bellbird håller inte med om Folke Johanssons bild.
“Vi har tydliga jävsregler i Sverige som gäller alla och det är ens eget ansvar som förtroendevald att visa gott omdöme”, skriver han i ett mejl.
Trots att Bellbird på sin hemsida skriver ut att det bland deras anställda finns lobbyister, säger VD:n Anders Kempe att de inte bedriver den typen av verksamhet.
– Vi har inga rutiner för att undvika jäv, då det inte är ett problem.
Marcus Larsson driver tankesmedjan Balans och har skrivit en bok om lobbying i skolpolitiken. Han tycker inte att förtroendevalda samtidigt ska få lobba. Ett av problemen som Marcus Larsson ser är bristen på transparens från politikerna och företagen.
– Det är få lobbyistföretag som uppger vilka kunder de har. Resten hemlighåller sina klienter, säger han.
Det gör att det blir omöjligt att veta om lobbying bedrivs i specifika frågor, menar Marcus Larsson.
Per Rosencrantz menar att svensk politik bygger på ideellt engagemang vid sidan av en yrkesroll.
“Jag har inga uppdrag, och skulle heller inte ta några uppdrag som handlar om lokalpolitiska frågor i Stockholms stad”, skriver han.
Om en politiker anser sig kunna vara jävig i en fråga ska hen, enligt svensk lag, själv anmäla detta. Hen ska sedan avstå från att delta i processer och beslut som rör frågan. Myndigheten gör efter det en prövning om jäv föreligger eller inte. Det är upp till kommunpolitikerna att ta sitt ansvar.
Emma Blomström
Linus Svensson
Alice Tafvelin
Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.