som är ansvariga för eventuella bråk

Med anledning av bråket mellan eritreaner i Husby centrum i lördags gick Rinkeby-Kistas moderate ordförande Ole-Jörgen Persson ut och gav Folkets Husby skulden. Göran Kärrman undrar i sin insändare hur Ole-Jörgen tänker.

Lördagen den 17 september hade regimtrogna eritreaner en fest i Folkets Husby. Motståndare till regimen i Eritrea anordnade en demonstration. Bakgrunden är bland annat att den eritreanska regimen via sin ambassad bedriver en utpressningspolitik gentemot eritreaner i exil och tvingar dem att betala en ”skatt”. Betalas inte ”skatten” kan släktingar hotas, egendom beslagtas och så vidare. Allt enligt den eritreanska oppositionen. Den eritreanska regimen deltar också i dem etiopiska regimens krig i provinsen Tigray, något som av många betraktas som ett rent folkmord.

Ett drygt hundratal demonstranter hade samlats och ett 50-tal poliser fanns också på plats. Vid en tidpunkt tryckte demonstranterna på mot polisens avspärrning, dock utan att något våld användes och polisen svarade med att dra batonger, släpa fram sina hundar och allmänt bryskt knuffa undan demonstranterna. Trots detta lugnade situationen ned sig och ingenting märkvärdigt hände förrän polisen beslöt sig för att gripa några personer och situationen urartade.

I medierapporteringen blev detta till ’jätteslagsmål’ mellan ’olika grupper’

I medierapporteringen blev detta till “jätteslagsmål” mellan “olika grupper”, som om det handlade om bråk utanför en fotbollsarena.

Detta föranledde den (snart avgångna) ordföranden i Rinkeby Kista Stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson att anklaga Folkets Husby för att vara ansvariga för bråket i Husby genom att upplåta lokaler till uppbackare av den eritreanska regimen. Undertecknad kan hålla med Ole-Jörgen om att det var olämpligt av Folkets Husby att hyra ut lokaler till diktaturens advokater (om man nu visste att det var de som tänkte festa).

Att Folkets Husby hamnar i skottgluggen för Ole-Jörgen är inte konstigt eftersom verksamheten varit en konstant nagel i ögat för högern. Stadsdelsnämnden har också dragit in sina bidrag till Folkets Husby.

Rimligen är det då polisen som är ansvariga för eventuella bråk

Men att Ole Jörgen Persson nu menar att det var Folkets Husby som var ansvariga för våldsamheterna ställer polisens tillståndsgivande till pedofilen och rasisten Rasmus Paludans ständiga provokationer i en ny dager. Rimligen är det då polisen – som givit Paludan tillstånd ett stort antal gånger att skrika ut sin rasistiska smörja runt om i landet – som är ansvariga för eventuella bråk.

Detta är något som bland andra Vänsterpartiet påpekat många gånger; Paludans ”yttrandefrihet” kan garanteras på en parkeringsplats vid ett stängt köpcentrum eller en obebyggd industritomt, inte där det finns risk för bråk t ex i Husby eller Rinkeby. Ger polisen Paludan tillstånd att hålla sin show där det kan bli bråk, vilar ansvaret på polisen.

Eller menar Ole-Jörgen att det bara är Folkets Husby som skall ställas vid skampålen?

Göran Kärrman

Print Friendly, PDF & Email