Anna visar vägen runt i byn

Artikel

Anna Kettner har ett förflutet som ordförande för Rinkeby stadsdelsnämnd, och hon har även varit landstingsråd och styrelseordförande i SL för socialdemokraterna. Många känner igen henne från fredagarna på fiket i Rinkeby centrum. Vi ska gå en promenad i Rinkeby där hon bor sedan 34 år.

Jag möter Anna utanför hennes radhus i Rinkeby, med på promenaden följer hennes hundar Pixel och Komet.

– Hundarna är av den holländska rasen Schapendoes. Jag valde noga för att hitta en ras som passar min livsstil. De är aktiva, tillgivna och lojala mot människor i sin omgivning. Killarna är halvbröder med ett par år i åldersskillnad och det märks i deras lynne. 

Med hundarna som sällskap kommer Anna dagligen ut på långa promenader. Första stoppet på vår promenad blir vid fältet vid Rinkebysvängens koloniområde. Där har Anna många gånger hälsat våren välkommen med Valborgsmässotal vid brasan.

– Här på fältet är det planerat för att bygga ny skola och bostäder. Jag förstår att det finns protester mot att bygga i grönområden, men det är många som behöver bostäder. Speciellt ungdomar som bor i andrahandslägenheter och betalar höga hyror. Stockholm behöver bygga bostäder på flera platser.

Anna har gått Teologiska Seminariet och är utbildad pastor

Vi fortsätter promenaden efter den väl utnyttjade kombinerade gång- och cykelbanan. När vi kommer fram till grenvägen ser vi Spånga kyrka, en av Sveriges äldsta kyrkor. Anna har gått Teologiska Seminariet och är utbildad pastor. Hon är aktiv i en ekumenisk församling i Stockholms innerstad där hon ibland håller predikningar.

Vi närmar oss den härom året ombyggda vägen som är E18. Anna var aktiv med förslag på hur det nya vägnätet skulle lösas efter att dåvarande system orsakat alltför många trafikolyckor i Rinkebys närhet.

– Det fanns förslag på utbyggnad av vägen där en stor del av Järvafältet skulle försvinna. Den lösning vi kom fram till gjorde att fältet påverkades ytterst lite när trafiken leds på broar. Nu känns det säkrare för alla trafikanter att röra sig i området och vi kan fortfarande njuta av naturen på Järvafältet.

Nu svänger vi av mot Rinkeby Centrum. Här vimlar det som vanligt av människor och många hejar på Anna och vill växla några ord. Framme vid torget säger Anna att hon är en av dem som kämpade för att göra tunnelbanenedgångarna tillgängliga. 

– Vi ville bland annat få barnvagnsramper på plats. Hissarna används tyvärr alltför ofta som toalett och där vill ingen med barnvagn åka. Att få en uppgång till i Rinkeby tunnelbanas västra del skulle vara en bekväm lösning för dem som bor åt det hållet, inkluderat Tenstas och Spångas närboende.

Där har hon med några få undantag suttit varje fredag eftermiddag under nio år! 

 Varje fredag mellan kl 16.00 – 17.00 har det funnits möjlighet att träffa Anna ”IRL” på Café Romeo i Rinkeby Centrum. Under Coronapandemin har det varit ett uppehåll och nu väntar Anna otåligt på att starta ”Politikerjouren” igen. Där har hon med några få undantag suttit varje fredag eftermiddag under nio år! 

Sedan några år har Anna aggressiv reumatism. Detta gör att hon vissa dagar har svår värk och inte kan jobba full tid. Hon arbetstränar just nu med ett uppdrag som fungerar att göra hemifrån – att korrekturlyssna och läsa talböcker. En uppgift som passar Anna och dessutom utökar hennes redan stora allmänbildning då böckerna handlar om vitt skilda ämnen som till exempel teknik och skönlitteratur.

Jag är stolt över allt som mamma gjort

Anna kan upplevas som en person som inte är rädd för att säga vad hon tycker. Min gissning är att hon fått stöd i det från sin mamma Birgitta Dahl, som varit politiker och minister i flera socialdemokratiska regeringar. Birgitta Dahl blev uppmärksammad som politikern som ammade Annas yngre syster i riksdagen. Hon skrev bland annat motionerna om utbyggnad av barnomsorgen, om delad föräldraförsäkring och om kriminalisering av våldtäkt inom äktenskapet. Dessa motioner antogs och idag tar vi det för givet att det ska vara så. Tack vare Anna Kettners mamma.

–  Jag är stolt över allt som mamma gjort. Hon hade en hel del motstånd, men kämpade för det hon trodde på. Just nu finns en film på SVT play om henne som jag rekommenderar alla att se. Birgitta Dahls heliga vrede heter den.

Under promenaden har vi pratat om allt mellan himmel och jord. Himmel om det andliga och jord om odling, som Anna också har ett stort intresse för. Anna är en person som vandrar med öppna sinnen. Tillbaka vid hennes grind skiljs vi åt. Det har varit en trevlig och informativ promenad. Jag har lärt mig mycket om Rinkeby som jag inte kände till tidigare. 

Monica Jansson

Anna i Romeos kafe´.
Print Friendly, PDF & Email