Leende. kortklippt kvinna.

Husbygårdsskolan prisas dubbelt i år. Inte bara Årets lärare i Stockholm, utan även Årets lärarlag, finns i Husby.
– Det här priset är ett kvitto på att vi jobbar bra tillsammans, säger Anna Rydberg, som utsågs till Årets lärare.

Anna Rydberg har precis kommit tillbaka till skolan när vi träffas, hon och hennes arbetslag har varit på utflykt med barnen i skogen. I 20 år har hon arbetat som lärare i Husby, och 30 år i området.
– Jag började som fritidspedagog och utbildade mig sedan till lärare. Jag trivs jättebra, vi har ett otroligt starkt kollegium, med många som har jobbat länge, längre än jag till och med.

I våras släppte hon iväg en trea till mellanstadiet och nu har hon en förskoleklass på 24 barn.
– Det är jag, en förskolelärare och en barnskötare. Det fungerar bra, vi kan arbeta i mindre grupper och dela upp oss.

Annons:

Anna Rydberg bor i en söderförort och åker varje dag genom hela staden till jobbet. Och det tänker fortsätta att göra.
– Ja, vi har en bra arbetsledning, det händer saker hela tiden och det måste hända saker hela tiden. Här är tryggt.

Det här priset handlar ju inte bara om mig, utan om den trygghet som finns i arbetslaget

Priset till Årets lärare är i år 10.000 kronor, pengar som ska användas till professionell utveckling. Anna Rydberg vet inte vad hon ska göra för dem.
– Nej, jag har inte en aning. Men det vore kul att göra något i mitt arbetslag, för det här priset handlar ju inte bara om mig, utan om den trygghet som finns i arbetslaget.

Leende man vid en väggmålning.Husbygårdsskolans rektor Magnus Duvnäs var den som nominerade både Anna Rydberg och ett av skolans arbetslag på högstadiet.
– Juryn, som utses uppe på förvaltningen, kommer ut till skolorna för att undersöka om nomineringarna stämmer. De var väldigt övertygade när de hade varit här på besök.

Magnus Duvnäs är extra glad eftersom skolan har satsat mycket på att stärka arbetslagen. Lärarna följer eleverna från förskoleklass till trean, från årskurs 4 till 6, och från årskurs 7 till 9.

– Det finns en tydlig förväntan att de arbetar tillsammans. Det är en av de viktigaste orsakerna för att kompensera elever som behöver extra stöd. Arbetslag finns överallt, men vi har byggt en struktur där de måste komma överens om spelregler och hur de ska kunna uppfylla studiemålen.

Bland Husbygårdsskolans elever har drygt 80 procent gymnasiebehörighet.
– Vi strävar efter gymnasiebehörighet på 100 procent, såklart, och de elever som har gått här från förskolan, de klarar sig jättebra. Men det kan vara svårare för dem som kommer in senare under studietiden.

Årets lärarlag i Stockholm blev skolans arbetslag för årskurs 8

Årets lärarlag i Stockholm blev skolans arbetslag för årskurs 8. De är åtta personer och består av ämneslärare, speciallärare och elevassistent. Ayub Khan är elevassistent och har jobbat på skolan snart 28 år. Han gläder sig åt utmärkelsen.
– Vårt arbetslag består av trygga vuxna, vi har ett bra samarbete med föräldrarna och förhållningssättet gentemot elever och vuxna är respektfullt.

Ayub Khan börjar sin arbetsdag klockan 8, möter eleverna och ber dem lämna in mobilerna. Eleverna får inte tillbaka mobilerna förrän de går hem. Hela högstadiet gör likadant.
– Vi har fått in en vana och det är inga problem att samla in mobilerna. När vi införde den rutinen blev det en stor förändring. Nu fokuserar de på undervisningen istället.

Om eleverna behöver ringa sina föräldrar kan de göra det från Ayubs mobil.
– Föräldrarna har också min privata telefon, de kan nå sina barn hela tiden genom mig.

Med 50 elever i årskurs 8 innebär det att 100 vuxna som kan nå honom. Men Ayub Khan ser det inte som ett problem.
– Vi har förnuftiga föräldrar, de ringer inte olägligt. Jag tycker det är viktigt att vi har bra kontakt. De skickar det värdefullaste de har till skolan, så har de funderingar ska de kunna nå mig.

Jag är stolt över alla vuxna som jobbar i den här skolan

Ayub Khan kom som liten till Sverige från Pakistan, han växte upp i Husby och känner igen varje gathörn. I 28 år har han arbetat på Husbygårdsskolan.
– Jag var ung när jag började och jag har hittat min grej. Jag trivs.

Arbetslaget i årskurs 8 har två klasser och Ayub arbetar i båda.
– Det är behovet som styr. Jag märker på rasten var jag behövs. I sjuan brukar det vara lite stökigare, då har vi många föräldrasamtal, men nu vet alla vad som gäller. Vi har ett öppet klimat mellan vuxna och en rak kommunikation.

Nu har deras arbete belönats och prisats som Årets arbetslag i Stockholm.
– Vi är stolta över utmärkelsen, men jag är stolt över alla vuxna som jobbar i den här skolan. De brinner för sitt jobb, har glimten i ögat och möter ungdomarna på ett schyst sätt, säger Ayub Khan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Ayub Khan ihar arbetat på Husbygårdsskolan i snart 28 år.
Print Friendly, PDF & Email