Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Kursen är ett samarbete mellan Nyhetsbyrån Järva och Kista folkhögskola. Studierna är på halvfart, det är 14 kurstillfällen, tisdagar 18-21, plus två lördagar. Kursstart 26 augusti.

Lär dig journalistikens grunder

Den här kursen lär dig grunderna inom journalistik och ger dig verktygen att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället, är det desto viktigare att lära sig källkritik och nyhetsvärdering. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik. 

Bevaka lokala beslutsfattare

Eftersom vi arbetar i Järva kom­mer vi även bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kis­ta, Husby och Akalla.

Utbildningen sker i samarbete med Nyhetsbyrån Järva, vilket ger möjlighet för deltagarna att få sina texter publicerade “på riktigt”. Det är inget krav, utan en möjlighet för den som kan och vill.

Vi går igenom:

  • Tryckfrihetsförordningen – offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.
  • De pressetiska reglerna.
  • En artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.
  • Vad är en nyhet? Journalistikens fem frågor.
  • Skillnad mellan referat och recension.
  • Källkritik.

Kursledare: Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.

Antagningsvillkor: Inga förhandskunskaper krävs. Deltagare från Järva har företräde. Skicka ett personligt brev med moti­vering varför du vill gå kursen. Uppge om du har tillgång till egen bärbar dator.

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. Skolan tar ut en terminsavgift på 500 kr, vilket avser kostnader för eventuel­la studiebesök, kopiering, viss studielitteratur, försäkring med mera.

Kurstid: 26 aug 2019 – 13 dec 2019

Träffar: 14 obligatoriska träffar.

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin

Sista ansökningsdag : Löpande tills kursen är full, senast fram till kursstart.

Ansök nu på kistafolkhogskola.se/journalistik

Print Friendly, PDF & Email
Annons: