Gunnar Nygren är professor emeritus i journalistik vid Södertörns högskola och har en lång karriär både som journalist och forskare inom lokaljournalistik bakom sig.
– Storstockholm är ett av Sveriges sämst bevakade områden, säger han.
Som en avslutning på kampanjen för Nyhetsbyrån Järva intervjuas den erkände medieforskaren Gunnar Nygren om sin syn på tidningens roll.
Varför är lokaljournalistiken så viktig?
– Generellt är den viktig på två sätt; dels att den ska fungera som ett socialt kitt i lokalsamhället – som skapar tillhörighet, samtalsämnen, kunskap och stärker den lokala identiteten. Den andra funktionen är den demokratiska; att lokalmedia behövs för att informera om vad som är på gång så att folk har möjlighet att påverka och så att lokalmedia kan granska makthavare.
Mellan 2018 till 2023 satt Gunnar Nygren i Mediestödsnämnden, som enligt de tidigare riktlinjerna för statligt stöd beslutade vilka medier som skulle beviljas stöd och inte. Sedan i år ser stödet som bekant annorlunda ut.
– Anledningen till att mediestödet finns – både då och nu – är att medierna som kommersiella företag inte klarar av sin uppgift med de ekonomiska förutsättningar som finns. Om samhället vill ha kvar lokal och regional journalistik så måste de gå in med ett stöd, det är ett politiskt beslut.
Han menar att den politiska sfären betonar demokratibehovet medan han som forskare och gammal lokalreporter även ser den andra biten.
– För den lokala demokratin är det ju viktigt att det lokala samhället hör ihop, att människor kan engagera sig och känna sig delaktiga.
I sin egen forskning har han bland annat studerat lokaljournalistikens roll i Stockholmsområdet.
Ser du någon särskild betydelse för lokaljournalistiken i Stockholm?
– Storstockholm är ett av Sveriges sämst bevakade områden när det kommer till lokaljournalistik.
Varför då?
– För att mediestrukturen ser ut som den gör. Vi har två stora dagstidningar, de kanske skriver om någon lokal fråga ibland, men de har ingen löpande lokal bevakning. De medier som står för lokaljournalistik i Stockholm är i första hand gratistidningarna och nyhetssajter som Nyhetsbyrån Järva.
För att ta en jämförelse nämner han Huddinge kommun, Sveriges 15:e största, som har en gratistidning med en till två reportrar medan bevakning i en motsvarande stor svensk stad kan bestå av en eller två dagstidningar och kanske dessutom en egen radiostation.
– Omfattningen av lokaljournalistik [här] är så mycket mindre.
Nyhetsbyrån Järva gör på sätt och vis både lokaljournalistik och medborgarjournalistik, fyller de samma funktion?
– Den hyperlokala journalistiken innehåller i större grad bidrag från medborgare. Inte bara som insändare, utan man rapporterar om händelser som medborgarna har en mer aktiv roll i. Det är jättebra, men det finns utrymme för professionell journalistik också. Det måste finnas professionella journalister som går igenom och redigerar och en ansvarig utgivare som står för de publicistiska besluten. Lokala sajter behöver engagera medborgarna av två skäl, både för att få fram material och för att skapa anknytning i lokalsamhället.
Även om han inte läser Nyhetsbyrån Järva dagligen har han hyfsad koll på tidningens inriktning.
– Det jag har sett tycker jag är ett jätteviktigt arbete. En lokal medieplattform som både ger uttryck för lokalsamhället och är med att skapa lokalsamhället, men som också står för kritisk granskning av detsamma.
Varför tycker du att man ska stödja en lokaltidning som Nyhetsbyrån Järva?
– För företag som är verksamma i Järva, eller i alla områden, är det viktigt att det finns ett fungerande lokalsamhälle. Det är i allas intresse. En viktig del i det är de lokala medierna och det är viktigt att tänka på att de finns och behöver stöd.
Finns det fler fördelar?
– Egentligen tycker jag att alla stadsdelar borde ha en egen nyhetsbyrå med egna medborgarjournalister, för att balansera Mitt i. De gör så gott de kan med de resurser de har, men de har journalister som inte alltid har egen koppling till stadsdelen. Många behöver ha en relation till stadsdelen.
Varför är det viktigt?
– Som lokal journalist måste man känna in det lokala samhället. Vad är grejen, nyheterna och perspektivet här? Allt tal om utsatta områden sker från ett uppifrånperspektiv och inte från de boendes.
Hur kan det fortsätta vara så?
– Det beror på traditionell nyhetsvärdering och tänket som styr nyhetsurvalet. En sajt som Nyhetsbyrån Järva har ett annat typ av tänk än exempelvis Expressen, och det kanske inte kan vara på något annat sätt. Men då måste den lokala nyhetsbyrån stå för de boendes perspektiv.
David Johansson