skulptur som gömmer ansiktet

Vi måste få stopp på mobbningen i skolan eftersom den påverkar elevens koncentration och närvaro. Många som blir mobbade tappar självförtroendet, skriver Heba Ahmad som går i åk 8 i Järvaskolan.

Det står på Friends.se att det är cirka 60.000 barn som blir mobbade i skolan varje år i Sverige. På Skolporten.se står det att mobbning beräknas leda till 45 självmord per år bland barn och unga i Sverige till följd av mobbning. 

Enligt 1177 Vårdguiden brukar barn som blir mobbade skolka mycket eftersom de vill undvika mobbarna. Det är inte särskilt bra eftersom de missar mycket av undervisningen och lektionerna vilket leder till stor frånvaro. Många brukar undvika alla andra situationer där mobbarna finns. Man kan också få fysiska besvär av mobbning, som till exempel ont i magen eller ont i huvudet. 

Annons:

Ett tips är att mobbarna ska gå till en terapeut och lösa sina problem där

Många lärare i skolorna bryr sig inte om någon blir mobbad. De säger framför klassen en gång att man ska sluta mobbas, men sen så skiter de i allt. Många som mobbar gör det för att de tycker att det är roligt. 

Skolorna borde prata mycket mer om att sluta mobbas, och de borde göra att den som mobbar får ett hårt straff som till exempel att städa toaletten i skolan. De som mobbar måste ha ett problem som gör att de mobbar andra. Ett tips är att mobbarna ska gå till en terapeut och lösa sina problem där. 

Många som blir mobbade håller sig inne och stänger av från allt. Det innebär att de inte går ut och de pratar inte med någon om det som har hänt. De gör ingenting utan tänker “vad har jag gjort dem och varför just jag?” eller “är det nåt fel på mig?”. 

Om grunden är dålig, kommer hela byggnaden bli dålig

Många vuxna har fortfarande dåligt självförtroende på grund av att de har blivit mobbade när de var yngre. Om grunden är dålig, kommer hela byggnaden bli dålig. Det är därför man ska sluta mobba barn. Om ett barn tappar självförtroendet kommer det påverka personen hela livet.

Avslutningsvis borde vi alla kämpa för att stoppa mobbning i skolan. Ingen vet vem som kan bli mobbad och begå självmord. Det kan vara någons son, någons dotter eller någon man känner. 

Heba Ahmad, elev i klass 8 Järvaskolan
Foto: Unsplash
Print Friendly, PDF & Email
Annons: