Ali Abdukadir lämnar Liberalerna

Intervju/Nyheter

Ali Abdukadir sitter redan på kaféet när jag kommer. Han öppnar med att säga:
– Du får skynda dig. Du är inte först, både Aftonbladet och Ekot har ringt.
Årets liberal 2020 har lämnat partiet.

Årets liberal 2020 är ett hedersomnämnande som Liberalerna väljer varje år, och under förra året var det Abdukadir Salad Ali som gjort sig förtjänst av titeln. Men igår skickade han in ett mejl där han meddelade sitt utträde. Han visar mejlet. “Härmed meddelar jag att jag lämnar Liberalerna med omedelbar verkan.
Hälsningar Abdukadir Salad Ali.”

Liberalernas partiråd fattade igår beslut i frågan som splittrat partiet. Partistyrelsens förslag gick igenom med röstsiffrorna 59-31. Liberalerna tänker stödja en borgerlig regering, även om det innebär att regeringen är beroende av Sverigedemokraterna.
– Jag hade på känn att det var på gång. Det var inget förhastat beslut från min sida. Jag har bearbetat det här länge, egentligen ända sedan Nyamko Sabuni valdes. Jag var förberedd.

Är det någon som tror att Åkesson och SD blir stödparti utan att ställa krav?

Ali Abdukadir har tills nu suttit i styrelsen för Stockholmsdistriktet och även i föreningen i Spånga-Tensta. Men det är slut med det nu.
– Ordet “samsyn” är det som chockat många av oss. Hur är det möjligt att nå samsyn med SD? Är det någon som tror att Åkesson och SD blir stödparti utan att ställa krav?

Många har skickat mejl till honom, bland dem även förre partiordföranden Bengt Westerberg, där de visar förståelse för hans beslut och ger sitt stöd.
– Det som jag inte kan förstå, var att partimajoriteten inte ens gick med på en kompromiss. Hade de gjort det, kanske jag hade stannat kvar.

Vad tror du händer nu?
– Det blir nog svårt för Liberalerna, i alla fall i Stockholm, att knacka dörr och tala med väljarna om det här beslutet.

Under tiden som vi sitter och pratar ringer hans telefon ideligen. Det är många av hans socialliberala vänner som lämnar nu, många har kontaktat Ali och är ledsna. 
– Något kommer jag att göra, men det här beslutet ska landa först.

Olika partier har kontaktat honom. Vart han hamnar till slut är oklart. 
– Jag lämnar inte politiken i alla fall.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email