I och med att Aleris överklagat upphandlingen av öppenvårdspsykiatrin som Region Stockholm gjorde 2024, är de fortfarande ansvariga för Järvapsykiatrin. Ett eventuellt vårdgivarbyte kommer tidigast till hösten.

Det nya avtalet vanns av vårdföretaget WeMind som lade det lägsta budet på området där Järva ingår. Att upphandlingen genomfördes baserat på pris har kritiserats och Aleris som ansvarat för öppenpsykiatrin i Järva sedan 2018 (i praktiken redan tidigare under namnet Praktikertjänst) överklagade beslutet om vårdgivarbyte till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten valde dock att avslå överklagan och nu ligger ärendet hos kammarrätten, som inte tagit beslut om de ska pröva Aleris överklagan eller inte. Hela processen har gjort att övergången från Aleris till WeMind försenas och det kommer sannolikt att dröja minst sex månader innan ett byte kan ske, om överklagan går igenom.

Annons:

Vi överprövar för att vi vill försvara psykiatrin

– Ett eventuellt nytt avtal kommer sannolikt till början av hösten eller senare. När ett avtal skrivs är det sex månaders förberedelsetid tills att det träder i kraft, säger Lauri Nevonen, psykiatrichef på Aleris.

Aleris har tagit beslutet om att överklaga i samråd med en advokatbyrå, men hur chanserna att vinna ser ut vill Lauri Nevonen inte spekulera i.

– Vi överprövar för att vi vill försvara psykiatrin och de investeringar vi har gjort. Det jag är mest bekymrad över är att de nya avtalen är så lågt prissatta och att det kommer bli stora skillnader jämfört med den offentligt förvaltade vården. Politikerna säger att de tillför pengar och det kan väl stämma, men det går ju inte till de privata företagen.

Jag har svårt att se hur man ska kunna bedriva en jämlik vård

Järvapsykiatrin kommer efter upphandlingen att ingå i ett större ansvarsområde som även innefattar Sundbyberg, Barkarby och Jakobsberg. Budet som WeMind lagt innebär att de kommer kunna erbjuda öppenpsykiatrisk vård för vuxna i området till ett värde av 471 kronor per person. Betydligt mindre än andra geografiska områden får. Exempelvis kommer ansvarsområde Centrala kärnan väst, som ska drivas av regionen, få nästan 50 procent mer.

– Om ersättningarna minskar så mycket kommer något att hända. Jag har svårt att se hur man ska kunna bedriva en jämlik vård med de förutsättningarna och det gör mig bekymrad både för patienterna och personalen, säger Lauri Nevonen.

Anna Nygård