Al-Jazira kom på besök till Nyhetsbyrån Järvas redaktion i Rinkeby. Ett team på tre man kom in, monterade upp kamerastativ, lampor och började möblera om redaktionen innan de ställde sina frågor.

Aamar Alhamdan, Al-Jaziras man i Oslo, håller på med en dokumentär om Rinkeby och Rosengård. Men i Rinkeby var det frilansen Alaa Barghoth som ställde frågorna till mig som chefredaktör. Han kom tillsammans med en kameraman och en översättare till arabiska.

Samtalet, som pågick i en dryg timme, handlade om särskilt utsatta områden, och om medias ansvar och roll.

Annons:

– Naturligtvis har medierna ett ansvar, som en viktig beståndsdel i ett demokratiskt samhälle. Men journalisterna är inte bättre än den tid och verklighet de lever i. Det är politiken och partierna som bär det största ansvaret för att det ser ut som det gör, sade jag.

Idag är vi är bäst på att vara värst

Jag påpekade att vårt land, som en gång var ett föregångsland när det gällde social och ekonomisk jämlikhet, inte är det längre.
– Idag är vi är bäst på att vara värst, ingenstans bland OECD-länderna ökar inkomstskillnaderna så snabbt som i Sverige.

När det kommer till medias bevakning av orten, både mindre orter och förorter, så läggs lokaltidningar ner och 62 av landets 290 kommuner saknar helt redaktionell närvaro. Det är ett demokratiskt problem, menade jag.
– Vilka som äger medierna spelar också stor roll, men det diskuteras alldeles för sällan i Sverige.

Intervjun med Nyhetsbyrån Järva var en av flera, som görs till dokumentären som sänds på Al-Jazira senare i år.

Kerstin Gustafsson FIgueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: