Imorgon planeras en hataktion från en grupp partirepresentanter i det danska högerextrema partiet Stram Kurs. Planen är att åka runt mellan Stockholmsförorter och bränna koraner. Därför planerar aktionsgruppen Sthm Mot Hat en motaktion för att motverka oroligheter och bygga trygghet under helgen.

Polisen meddelade igår på sin hemsida att beslut har fattats om att avslå ansökan om tillstånd för allmän sammankomst lördagen den 12 september på fler platser i Stockholmsregionen.

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.

Trots att partiets ansökan har fått avslag cirkulerar det uppgifter om att grupperingen ändå kommer att genomföra hataktionen. Därför organiserar aktionsgruppen Sthlm Mot Hat en digital manifestation. Eventet samlar information om insatser och evenemang från olika lokala aktörer i förorterna som riskerar att drabbas.

Vi vill agera konfliktnedtrappande

Under helgen doneras också 1 krona till muslimska och/eller antirasistiska organisationer för varje minut som nazister agerar, och trygga rum öppnas runt om i staden för den som känner oro. Även trygghetsvandrare kommer att finnas på gator i bland annat Järva i förebyggande syfte.

– Vi vill agera konfliktnedtrappande på olika sätt för att förhindra sammandrabbningar. Därför satsar vi på trygghetsvandring. Men vi vill också markera att nazisternas hataktion inte välkommet, därför håller vi också i en insamling för att övervinna den här provokationen och vända det till något positivt, säger Lina Mohageb från Sthlm Mot Hat.

Sthlm mot hat söker volonänter som vill trygghetsvandra under helgen. Om du är intresserad kan du anmäla dig via detta formulär.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Annons: