Tjej i hijab fotograferad bakifrån.

Aisha Hussein sökte en tjänst som flygplatskontrollant för Securitas på Bromma flygplats. Hon blev nekad jobbet på grund av sin slöja, då slöjan är en symbol som Securitas policy inte tillåter.
 – Jag kommer inte ta av mig min slöja för ett jobb.

Aisha Hussein bor i Tensta och har precis avslutat sina treåriga studier i Utveckling och internationellt samarbete på Södertörns högskola. Hon hörde att det fanns en ledig deltidstjänst som flygplatskontrollant och sökte den. Hon gick igenom den rutinmässiga processen och lyckades ta sig hela vägen till en intervju. Hon blev informerad om att hon skulle ta med sig personbevis och ID till intervjun. Dagen för intervjun blev hon välkomnad av en man och en kvinna. De slog sig ner i ett rum och gick igenom hennes papper.

 – De ställde flera frågor om mitt civiltillstånd, var jag bor och om jag är född i Stockholm. De sade att de var intresserade av mig, men att de hade ett krav för att jag skulle kunna komma vidare i rekryteringsprocessen.

Det inte är tillåtet att bära slöja om man arbetar för Securitas

Mannen och kvinnan berättade kort om vad Securitas står för. De nämnde att företaget har en neutralitetspolicy som innebär att man inte får bära något som är en symbol eller står för något. Aisha förstod direkt att de pratar om henne slöja. 

 – De sade att jag skulle få jobbet, men att jag måste ta av mig slöjan. Det inte är tillåtet att bära slöja om man arbetar för Securitas. De frågade om jag kunde ta av mig min slöja, men jag har alltid burit den och kommer inte ta av den för ett jobb. 

Aisha frågade om det inte räckte att hon knöt sjalen lite annorlunda, med en knut i nacken.

 – Många knyter sjalen så, det är ju mode för många som inte bär hijab. De sade nej, det funkar inte. 

Jag är lika svensk som alla som är födda i Sverige

Mannen och kvinnan som höll i rekryteringen sade då att de kommer avsluta processen om Aisha inte vill ta av sig sin slöja. Men de tyckte hon var en lämplig kandidat och att de behåller hennes papper. Men kravet att hon tar av sig sin slöja kvarstår. Aisha tackade nej till tjänsten. Efteråt var hon besviken och arg.

 – Jag kände mig inte lika mycket värd som andra svenskar. Jag är född på Karolinska och uppvuxen i Sverige, varför ska slöjan stå i vägen för mig?

Securitas har en så kallad neutralitetspolicy, som förbjuder religiösa, politiska och kulturella symboler, som infördes under hösten 2017.  Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudmannen, DO, vill inte uttala sig om det här fallet specifikt, men säger att företag kan hänvisa till en neutralitetspolicy.

 – Det finns två EU-domar om just neutralitetspolicyn. Den arbetsgivare som i relation till sina kunder vill upprätthålla neutralitet kan ställa vissa krav på att den anställde inte får använda politiska, kulturella och religiösa symboler. Men domen säger också att policyn måste tillämpas konsekvent och bara när det handlar om situationer när man möter kunder. Arbetsgivaren kan till exempel inte tillåta den anställde att bära kors, men samtidigt förbjuda slöja. 

Aisha Hussein har bett om juridisk hjälp för att se om hon ska gå vidare och anmäla företaget till DO för olaglig diskriminering.

Zamzam Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email