Det går bra nu, för filmregissören Ahmed Abdullahi. Hans serie En mot en sänds på SVT just nu, han har precis spelat in sin första långfilm och håller på med en ny tv-serie.
– Ja, jag har det jättebra just nu, säger han.

Ahmed tar emot i Edisens pampiga lokaler på Skeppsbron i Stockholm. Det är ett produktionsbolag som sysslar med efterbearbetning av film- och tv-produktioner. De håller på att lägga ljudet på de sista avsnitten av En mot en och därför är även Solomon Njie på plats. Solomon hade först provspelat som lillebror i serien, men Ahmed tyckte att han var en storebror.
– Jag är själv storebror, kanske såg jag mig själv i honom. Han gjorde det mycket bra.

Jag hade kört buss i flera år och tänkte läsa upp mina gymnasiebetyg

Annons:

Ahmeds mediala genombrott kom med ”Martyren”, som fick en Guldbagge för bästa kortfilm. Den handlar om en mamma, som ser sin son radikaliseras. Det var 2018, precis tio år efter att han hade börjat studera på Sundbybergs folkhögskola.
– Jag hade kört buss i flera år och tänkte att det var dags att läsa upp mina gymnasiebetyg.

På folkhögskolan hade de också en filmlinje.
– Då började jag intressera mig för film, det hade jag aldrig tänkt på innan. Så året därpå studerade jag vidare på filmlinjen.

Sedan gick det av bara farten. Han gick först en ettårig utbildning på det som tidigare kallades Dramatiska Institutet, för att sedan läsa hela den treåriga regiutbildningen på Stockholms konstnärliga högskola.

För två år sedan arbetade Ahmed i Rinkeby Folkets Hus

Men branschen är tuff, så för två år sedan arbetade Ahmed en tid i Rinkeby Folkets Hus. Han var projektledare för unga vuxna, som varken arbetar eller studerar. En uppgift han säkert var synnerligen väl lämpad för, eftersom han själv relativt sent i livet hade kommit på vad han ville arbeta med.
– Mitt jobb var att skapa aktiviteter, som skulle få unga att vilja studera eller arbeta.

Men det var en svår uppgift, som han liknar vid en scen i filmen ”Liftarens guide till galaxen” (efter en roman av Douglas Adams). Poängen är att byråkratin är övermäktig. Det var under den tiden vi träffades första gången, Ahmed och jag, men vi känner inte varandra. Därför frågar jag – Ahmed Abdullahi, vem är du egentligen? Han skrattar gott när han svarar.
– Ja, det är en jävligt bra fråga. Det är en fråga jag ställer mig varje dag. Kanske är det därför jag håller på med film.

Men så berättar han att han är född i Somalia för drygt 40 år sedan och kom till Sverige när han var tio år, 1991. I många år bodde han och hans familj i Umeå, men numera bor alla i Stockholm. Han har bott på kortare kontrakt i Tensta och lite överallt i Järva, men bor idag i Rissne i Sundbyberg.

Numera är han en filmregissör med många projekt på gång

Numera är han en filmregissör med många projekt på gång. Efter Martyren gjorde han några kortfilmer, en finns med bland SVT:s kortfilmssatsning Kneg, som fortfarande kan ses på Svt play. Efter serien En mot en har han hunnit med att spela in sin första långfilm och han håller på med en ny tv-serie.
– Ja, jag spelar in de sista avsnitten i säsong 2 av serien Top Dog. Där är också Solomon med i en liten roll.

En mot en var en storsatsning av Svt, som vänder sig till unga vuxna, kanske också sportintresserade. Själv gillar han fotboll, men ser sig inte som en ”fotbollsperson”.

Fotboll kan vara ganska tråkigt att titta på

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag brukar kolla på de stora matcherna, finalerna i mästerskap. Nu menar jag inget illa, men fotboll kan vara ganska tråkigt att titta på. Det är 90 minuter fram och tillbaka.

Men matcherna i En mot en är spännande, de är gjorda med ett kunnigt öga.
– Jag älskar när man får till det, allting kan dramatiseras. Det var superviktigt för mig att dramatisera fotboll, men det var inte för att jag var fotbollsintresserad som jag fick det här jobbet.

Till de historier jag vill berätta finns det inte utbildade skådisar

Ahmeds debutfilm handlar om en ensamstående mamma som vill bli MMA-proffs. Filmen är precis färdiginspelad och manuset har Mona Masri skrivit.
– Hon har också skrivit för Snabba cash, hon är fantastisk. Jag vill jobba med Mona så länge livet tillåter. Jag känner att jag har bra människor runt omkring mig.

Ahmed arbetar ofta med amatörer, och han blandar amatörer med professionella skådespelare.
– Till de historier jag vill berätta finns det inte utbildade skådisar. Jag hoppas både Solomon och Alieu får fler uppdrag. Inte bara att de gör en jättebra roll, utan att det finns en plats för dem även i framtiden.

De bakom kameran kommer att förändra det som sker framför

Ahmed Abdullahi är den förste svensk-somaliern, såvitt jag vet, som slagit igenom som filmregissör. Han är en som kan förändra svensk film, vilka som spelar, vad som berättas och hur.
– Det handlar om att ha rasifierade bakom kameran, inte bara framför. De bakom kameran kommer att förändra det som sker framför.

Han är en av dem och han känner ett ansvar.
– Ja, för varje chans du får, måste du få med dig någon mer. Pass it over, skicka vidare, det är viktigt att komma ihåg.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs även intervjun med Solomon Njie.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: