När pristagaren tillkännagavs av Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm, blev det tyst i salen på Kista bibliotek. Ingen av dem som samlats för att se direktsändningen från Börshuset i Gamla stan hade läst pristagaren.
– Men det verkar spännande, sade Lukas Stolpe, bibliotekarie på Kista bibliotek.

Biblioteket hade ordnat lite fest när årets litteraturpristagare skulle tillkännages. Men Abdulrazak Gurnah från Zanzibar var dock inte ett väntat val.

– Nej, jag hoppades på Murakami. Han är Nobels Leo di Caprio, alltid påtänkt men aldrig belönad. Han var inte en trolig vinnare i år heller, men jag höll på honom ändå, sade Lukas Stolpe.

Annons:

På Kista bibliotek hade blåst upp några ballonger och bjöd på fika i väntan på pristagaren. Det fanns ett helt bord med troliga vinnare, men Gurnah fanns inte med bland dem.

Vi hade i alla fall en bok av honom, Den sista gåvan

– Nej, men vi hade i alla fall en bok av honom, Den sista gåvan, sade Linda Melin, programproducent på Kista bibliotek.

Personalen på biblioteket hade tryck upp pins, rockmärken, med sina egna favoriter.

– Jag hoppades på Jamaica Kincaid eller Maryse Condé, sade Caroline Nauckhoff, bibliotekspedagog. Men det här blir säkert också bra.

Linda Isaksson, bibliotekarie, bar ett märke med Patti Smith.
– Ja, kunde Bob få priset, så kan Patti.

Men det blev alltså Abdulrazak Gurnah, som sedan debuten 1987 gett ut tio romaner. Gurnah är född 1948 på Zanzibar och kom som flykting till England som 18-åring. Fram till sin pensionering nyligen var han professor i litteratur, med inriktning på postkoloniala författarskap, vid universitetet i Kent.

– Han är erkänd som en av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika. I alla sina tio romaner har han genomlyst kolonialismens och exilens verkningar. Hans författarskap utgör ett fortgående försök att från ständigt nya håll att gestalta flyktingens rotlöshet, sade Anders Olsson, från Svenska Akademien i sin motivering.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email