Redan nu kan forskare konstatera att 2024 kommer bli det varmaste året på jorden sedan årsmedeltemperaturen började mätas. Det var EU:s klimattjänst Copernicus som släppte nyheten under måndagen.
Efter ett år med värmeböljor, torka, översvämningar och annat extremväder på flera platser i världen, står det klart att 2024 kommer slå tidigare rekordåret 2023 som det varmaste hittills. För första gången ligger genomsnittstemperaturen mer än 1,5°C över förindustriella nivåer (1850–1900).
– Det betyder inte att Parisavtalet har brutits, men det betyder att ambitiösa klimatåtgärder är mer angelägna än någonsin, säger Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus klimatförändringstjänst, i ett uttalande.
Samtidigt visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) att de svenska utsläppen av växthusgaser har ökat kraftigt i år. De största utsläppsökningarna kommer från hushållen, byggbranschen och transportsektorn, rapporterar SCB. Detta trots att klimatforskarna menar att utsläppen behöver minska drastiskt för att den globala uppvärmningen ska stoppas.
Chloe Johnsson är hållbarhetsstrateg på Järva stadsdelsförvaltning och den som ansvarar för miljö- klimatfrågor lokalt.
Vad kan vi göra här i Järva för att påverka klimatet?
– Vi behöver utveckla hållbarhet i befintliga strukturer. Lokalt arbetar förvaltningen på olika fronter, till exempel med livsmedel i förskolan men även inom äldreomsorgen. Vi ökar andelen vegetarisk mat, väljer att köpa in ekologiska råvaror och säkerställer att våra verksamheter kan sortera matavfall, säger Chloe Johnsson.
Även hanteringen av kemikalier kontrolleras på stadsdelsnivå för att stadens fritidsverksamheter och förskolor inte ska använda kemiska produkter som innehåller farliga ämnen.
– När det gäller stadsmiljö jobbar vi mycket med att plantera träd. De ökar den biologiska mångfalden och ger skugga och svalka. Träd hjälper också till att få undan vatten vid översvämningar.
Stadsdelen nu håller på att ta över parkskötseln i egen regi och här har förvaltningen möjlighet att ställa om till mer eldrivna maskiner. Och bilpoolen som finns för förvaltningens anställda ska delvis bytas ut till elbilar. Det finns ett uttalat mål om att de resor som görs i förvaltningens tjänst ska vara fossilfria i så stor utsträckning som möjligt. Därför prioriteras kollektivtrafik och cykel som färdmedel.
– Staden har satt upp mål för en rättvis och inkluderande omställning som binder ihop de sociala och ekologiska dimensionerna inom hållbarhet. En del av detta är att informera invånarna om klimaträttvisa och öka deras möjlighet till delaktighet, säger Chloe Johnsson.
Hon lyfter både feriejobben och fritidsbiblioteket i Husby som konkreta exempel på hur stadsdelen jobbar med hållbarhet på olika sätt. Men det går även att påverka på individnivå.
– Personligen utgår jag från vilka förändringar jag kan göra i mitt liv. Till exempel har jag slutat flyga och minskat min köttkonsumtion. Man kan också engagera sig i en förening som jobbar med klimatfrågor, men man kan inte ta på sig allt. Jag gör vad jag kan i mitt liv och för mig är det en tröst.
Anna Nygård