Han skriver om en fruktad framtid

– Jag var rädd att vännerna i moskén skulle undra varför jag skrev boken. Författaren Johannes Anyuru var på Sundbybergs bibliotek för att berätta om sin roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Johannes Anyuru inledde med att berätta hur han började skriva. På en lektion i gymnasiet hörde begreppet undergroundpoesi för första gången. – Jag hade upptäckt hiphop-musiken och därför betydde det ordet något för mig. Jag läste en dikt av Allen Ginsburg och blev betagen. Han bestämde sig direkt för att börja skriva poesi i hemlighet. Föräldrarna ville att sönerna skulle skaffa en bra utbildning som är gångbar överallt. Som går att fly med. Pappan var själv utbildad stridspilot i Uganda, något han inte kunde arbeta med som flykting i Sverige. Han såg en fara redan på 1990-talet i att högerextremister en dag kan komma till makten i Sverige, då kanske sönerna måste fly. Så, de tre bröderna pluggade till ingenjörer. Men efter ett tag gick Johannes till föräldrarna och sa att det inte var något för honom. Han ville bli poet. 2003 kom diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya, och han fick ett stipendium på 30 000 kr av Restaurang Prinsen i Stockholm.…

Vilka är det som bestämmer?

Ungdomshuset Reactor ska stängas och verksamheten flyttas till mindre kontorslokaler i Husby Centrum. Följande skäl angavs på senaste mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista: Det sägs att det pågår knarkförsäljning där. Att det finns droger i Husby (och överallt i samhället) kan väl inte vara någon nyhet. Men polisen gjorde två razzior i vintras och hittade inget. Jo, en tom påse som troligen innehållit knark. Är lösningen att stänga huset? Istället för att ge personalen stöd och mer resurser, så verkar förvaltningen tro att det är personalen som becknar. Huset går inte att renovera. Varför inte? Det är kommunens hus. Om vilja funnes, så finns det naturligtvis pengar till att rusta upp lokalerna. Grannarna har klagat på hög ljudnivå. Skulle det bli bättre uppe i centrum? Ett fristående hus, som Reactor är idag, precis bredvid en fotbollsplan, på lagom avstånd från bostadshusen. Kan det finnas en bättre placering av ett hus för ungdomar? Beslutet om Reactors flytt fattades redan i september. När ungdomarna på senaste nämndmötet frågade varför inte de hade tillfrågats innan beslutet togs, såg de folkvalda politikerna ut som fågelholkar. De visste inte vad de hade beslutat. Meningen i Tertialrapport 2 sade ingenting om Reactor. Ska det vara på…

Fullsatt när Suad Ali kom till Kista

Det var en lång kö utanför biografen Filmstaden i Kista, när Think Big, som anordnar föreläsningar, hade bjudit dit Suad Ali. Suad Ali, 28, är statsvetare, krönikör och arbetar med migrationsfrågor. I somras var hon en av värdarna för Sommar i P1, då hon berättade om sitt liv. I Kista satt hon på scenen tillsammans med entreprenören Barakat Ghebrehawariat och talade om sina drivkrafter, om rasism och hur hennes vardag ser ut. Hon berättade om sin blyghet, sina framgångar och framtida förhoppningar. – Du måste ha bra vänner att lita på och som stöttar en, sade Suad Ali. Det är viktigt. Suad Alis familj flydde från inbördeskriget i Somalia i början av 1990-talet. Familjen hamnade först i flyktinglägret Dadaab i Kenya för att sedan få asyl i Sverige. 2012 var hon den enda svenska representanten på världens största forum för unga ledare, One Young World. 2015 var hon nominerad till listan över framtidens kvinnliga ledare och till Kompassrosen av Konungens stiftelse för unga ledare. Och hon var en av Sveriges 101 unga supertalanger 2016 som utsågs av tidningen Veckans Affärer. Think Big Lectures är en föreläsningsserie som kostnadsfritt erbjuder en möjlighet att ta del av intressanta föreläsare. Fatma Qureshi

Pannlampor och bollspel mitt i natten

I fredags kunde barn och ungdomar mellan 12 och 19 år spela fotboll och basket mitt i natten i Rinkeby. Det var Mårten Westberg från Akalla run och Svenska bostäder, som tillsammans med olika fotbollsföreningar arrangerade ett Night Event. Massor med unga, men mest killar var med. Alla utrustades med pannlampor och så satte spelet igång. De samlades på Rinkeby torg och sedan gick de tillsammans till Spånga IP. – Jag tycker att barn och ungdomar ska röra på sig och vara utomhus, sade Mårten Westberg. Ikväll kan de få testa på flera olika aktiviteter, inte bara fotboll utan även löpning och basket. Elvir Kazinic, S,  avgående ordförande för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, var också med. – Jag spelade själv olika sporter som ung, både fotboll och basket. Det är kul att vara med, jag gillar att umgås med människor. Det här är viktigt och kul. Nurcan Gultekin arbetar som samordnare för social hållbarhet på Svenska Bostäder i Järva. Det var hon som tog kontakt med Mårten Westberg och Atletico Rinkeby för att skapa ett kul event tillsammans. – Jag tyckte att vi kunde göra något tillsammans, som innehöll olika aktiviteter. Jag gillar att jobba här i Järva och jag vill samarbeta…

Reactor tvingas stänga – flyttas till Husby Centrum

Ungdomshuset Reactor ska stängas och verksamheten ska flyttas till Husby Centrum. Det beslutet fattades redan i september. Personalen informerades först efteråt. Inte ens politikerna i nämnden verkar ha fattat vad som hände. – Varför pratade ni inte med oss först, frågade ungdomarna som kommit till gårdagens möte i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista. En kort mening under punkten ”Tertialrapport 2 för 2018” på nämndmötet i september, innebar att ungdomshuset Reactor ska stängas. En verksamhet i ett hus, som inrymmer bland annat ett stort sällskapsrum med kök, en lokal för dans, en styrketräningshall (upprustad nyligen), en lokal för kampsport och en fullt utrustad musikstudio, ska flyttas till betydligt mindre kontorslokaler ovanpå Medborgarkontoret i Husby Centrum. – Hur tänker ni när ni ska flytta Reactor utan att prata med oss ungdomar först? Det var ett 40-tal ungdomar som hade kommit till frågestunden före nämndmötet. De var oroliga och upprörda över att ungdomshuset ska stängas. – Ni säger att ni satsar på tjejer, sade en av tjejerna i publiken. Men i de nya lokalerna finns inget rum för dans och våra föräldrar vill inte att vi ska vara i centrum. Varför gör ni så här? ”Vi brukar grilla utanför på somrarna, var ska vi nu…

Allvar och skratt när Unity & Cultivation bjuder på mat

En kväll varje månad är det Mat & Prat i Folkets Husby. En sammankomst för aktiva i huset där en medlemsförening i taget turas om att hålla i kvällen och får en budget för att laga mat. – Hej, ta för er av vår vegetariska gryta eller kycklinggryta, sade killarna från Unity & Cultivation, som var värdar senast.   När alla hade samlats runt borden och tagit av maten, så presenterade sig Ali Ahmed, Fuad Omar och Faisal Muse. De är grundarna till föreningen Unity & Cultivation och de har känt varandra länge. – Vi satt en dag på ett kafé och frågade oss, hur mår vi egentligen? De insåg att många mår dåligt i sin ensamhet och att det är tabu att prata om psykisk ohälsa. Där och då föddes idén att skapa rum för unga där man öppet kan prata om sina känslor. – Vi är lokalt förankrade här i Husby och vi vänder oss till dem mellan 16 och 25 år. Unity & Cultivation håller föreläsningar och har även startat en podcast, som sänder varannan fredag klockan 12 på soundcloud. Vid alla bord diskuterades kvällens frågeställningar. Det samtalades om mående, om alla har någon att anförtro sig…

Här är de – Järvas nya reportrar!

Sjutton anmälde sig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik, som anordnas i ABF Stockholms regi. Fem omgångar har genomförts hittills, två deltagare har av olika skäl slutat, en ny har tillkommit. Flera av dem har redan publicerat sina första alster på Nyhetsbyrån Järvas sidor. Deras första uppgift var att intervjua varandra. Och frågan som ställdes till var och en löd: Varför har du sökt kursen i lokal journalistik? Awo-Nada Yussuf, 21, Husby: – Jag sökte eftersom jag tror att den här kursen kommer ge mer erfarenhet, som kan göra skillnad i orten. Den som vill skriva om orten borde ändå känna till hur det är. Jag vill lyfta tjejerna i orten och jag vill inte att de ska behöva skämmas. Det här är också deras ort. – Annars är jag student, läser matte på Komvux för att senare läsa socionomprogrammet. Jag och några kompisar har också en podcast som heter: Galdem A Talk.     Badri Abdi Rooble , 47, Rinkeby: – Jag är intresserad av journalistik och jag vill utveckla mitt skrivande. Jag arbetar som förskolelärare i Rinkeby. På min fritid tycker om att umgås med familjen och fikar gärna med mina kompisar. Spela schack är också ett intresse…

När min son gick i ettan fick de inga läxor alls

Gick till Folkets Husby häromkvällen för att om möjligt delta med förslag på motiv till en ny muralmålning. Det är en vägg på ICA-torget som är aktuell nu. Ailin och Nadar är med och arrangerar det hela även denna gång och de väntade nu på att intresserade ”bybor” skulle komma med några bra idéer på motiv. Samtidigt pågick ”läxhjälpen” i huset. Vid borden i stora salen och fikaentrén satt barn med läxböcker. Där satt även en och annan vuxen, en ”hjälpare” eller förälder, fick jag veta. Det var en stol ledig vid ett bord, och flickan som satt där hade inget emot att jag slog mig ner bredvid henne en stund. Vilken chans! Jag har varit nyfiken på ”läxläsningshjälpen” som bedrivs i orten sen många år. Den här flickan hade just läst boken ”Mio min Mio” och hon visade mig ett papper med frågor om bokens innehåll. Det var hennes läxa till nästa måndag. Hon hade ett par svar, men tvekade lite och sa att hon nog måste titta i boken en gång till, och det skulle hon göra hemma. Hon berättade att de hade läxor två gånger i veckan. När min son gick i Husbygårdsskolans första etta, 1974, fick…

Studenter och föreningar möttes i Tensta Centrum

Mimmi Lindgren, 24 år, som läser elektroteknik och bor i Tensta Torn, var en av dem som kom till festen i Tensta Centrum. – Jag flyttade hit precis när de öppnade. Från början kände jag mig lite utanför, men sedan började jag arbeta på Tech-Tensta och fick lära känna alla barn och deras föräldrar. Så nu känns det jättebra. I torsdags blev mötet verklighet, hyresgästerna i Tensta Torn bjöds in på fest i Tensta Centrum för att träffa föreningslivets lokala representanter. Martina Ljunggren från Åke Sundsvall AB, företaget som byggt studentskrapan och även förvaltar byggnaden, var nöjd att så många kommit till festen. – Många av våra hyresgäster kommer inte från Stockholm, och de säger ”vi hade ingen aning om att det finns så här många och engagerade föreningar i området”. Hon är övertygad om att de inflyttade studenterna vill göra något meningsfullt i området när de kan. – Det finns mycket att göra i Järva, som till exempel att bli engagerad i läxhjälpen. Då har man under en timme eller två gjort något viktigt för en kille eller tjej, och kan sedan gå  hem efter en meningsfull insats. Martina Ljunggren arbetar i Tensta Torn och hon märker att hyresgästerna…

Hörs i Husby – en demokratisk konstutställning

Nu har konstutställningen ”Hörs i Husby” öppnat på Husby konsthall. En utställning på temat demokrati, gjord av barn och unga från området. – Vi vill att alla ska höras, särskilt de som annars inte hörs, säger Kerstin Wikström, mer bekant som Piglet. – Det var svårt att bryta ner ett ämne som demokrati för barn och ungdomar, säger Piglet, som är verksamhetsledare på Husby gård. Men jag tycker att vi lyckades bra till slut. Catharina Söderberg, ordförande i Husby konst och hantverksförening, invigde utställningen tillsammans med flera grupper förskolebarn. Istället för att klippa av ett rött band, var alla med och höll i bandet. – I vanliga fall är det bara en person som klipper bandet, sade Catharina Söderberg, men nu är vi alla med. Det är demokrati. Och istället för att klippa bandet, släpper vi det alla samtidigt! På en vägg finns en stor målning, som 17 elever gjorde under de tre veckor de hade sommarjobb. På en annan vägg hänger affischer från Fryshusets grundskola, som visar hur viktigt unga tycker det är med rättvisa, vänskap och jämlikhet. Med på utställningen finns också ett urval av de valaffischer som framställdes i föreningarnas tält under Järva politikervecka. Några är inramade,…