Feministiskt självförsvar. Bild: Eleni Terzitane

Nu pågår en kurs i feministiskt självförsvar i Rinkeby Folkets hus. Instruktörerna undervisar i både fysiskt och mentalt självförsvar, där i bland annat gränssättning och normkritik samt övningar på röst, språk och styrketeknik.

Det är ABF som anordnar kursen i självförsvar. Kursen är gratis och pågår tre söndagar. De två första tillfällena handlar om fysiskt och mentalt självförsvar. Det tredje tillfället kommer att utgöras av en föreläsning av Zuhur Adam om mäns fysiska och psykiska våld mot kvinnor.

Kursinstruktörerna Amanda Möllenhoff och Tove Liljeholm som var på plats i Rinkeby Folkets hus i har båda två undervisat i feministiskt självförsvar länge. De brukar hålla i kurser i hela Sverige på alltifrån skolor och tjejjourer, till pensionärsgym och möhippor med deltagare i åldern från sju till 96 år.

Annons:

Många vill gå på feministiskt självförsvar

– Man märker att många vill gå på feministiskt självförsvar. Kvinnor utsätts för våld, kvinnor hotas med våld, kvinnor lever i destruktiva relationer och det är samtidigt något som vi ganska sällan pratar om. Det är många som har gemensamma erfarenheter av alltifrån att en snubbe stirrar ut en på bussen till övergrepp i hemmet. Dessa kurser är ett tillfälle där man kan utbyta erfarenheter och det hjälper en att hantera det man har fått uppleva, säger Tove Liljeholm.

– Vi brukar ha rundor i slutet av varje pass där man kan få prata om vad man kände under övningarna. Som instruktör känns det som att alla har vuxit lite efter varje pass. Kanske har man fått höra att man trots allt inte är ensam om att ha upplevt vissa saker, att man har fått verktygen att försvara sig själv, men också lagt skulden där den hör hemma. För det handlar mycket om just skuld, tillägger Amanda Möllenhoff.

Under det första tillfället närvarade 15 deltagare som fick ta del av både övningar och diskussioner. Passet inleddes med att instruktörerna talade mycket om just skuld, vardagsrädsla, gränssättning, integritet och om könsnormer. De talade också om beröring, förväntningar och hur populärkultur ofta ger en felaktig bild av hur ett generellt övergrepp brukar se ut. Kursdeltagarna fick sedan göra övningar på gränssättning, hur man bäst kan använda sitt kroppsspråk och sin röst som försvar samt fysiska övningar i form av sparkar och jabbar som man kan använda sig av när man befinner i en hotfull situation.

– Det är lite komplext att lära ut något som man hoppas ingen ska behöva få användning av.
Målet är ju att det inte ska finnas, kvinnor ska inte behöva vara rädda när de går hem sent på natten eller är ensamma hemma med en våldsam man. Men det ser inte ut så idag och då tycker jag att man har rätt att få lära sig att försvara sig själv, säger Tove Liljeholm.

Vi är en väldigt utsatt grupp

Zuhur Adam som ska hålla i det tredje och sista passet av kursen medverkade som deltagare under det första tillfället. Hon instämmer och menar att det är extra viktigt att som kvinna med invandrarbakgrund få lära sig att försvara sig själv:
– Vi är en väldigt utsatt grupp. Det är tyvärr ganska vanligt att män exempelvis rycker av slöjan på en när man rör sig i vissa områden. Vi förnedras ofta och vi går igenom svåra situationer både i hemmet, men också i princip på alla offentliga platser som skolan, arbetet och krogen. När man minst anar det kan det uppstå otäcka situationer, har man gått i en sådan kurs är man därför lite mer förberedd att hantera dessa.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email